САША, ЗДРАВО!
САША, ЗДРАВО!
превела Радмила Мечанин, прво издање, 2023, 13,5 х 20 цм, 196 стр., броширан повез, ћирилица ISBN 978-86-519-2922-2
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
731,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
693,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Блиска будућност. Хуманистичко друштвено уређење. Професор је због везе са студенткињом осуђен на смрт. Злочинац је смештен у Комбинат за смртну казну, попут хотела, има пет оброка дневно и јеловник по жељи, може да користи интернет и телефон, да наручује пиће преко платне картице Комбината и путем зума држи предавања, али пре свакодневне шетње може бити стрељан. У било ком тренутку. Када ‒ не зна се. Руски рулет. И главни јунак се просто претвара у леш.

 

Особеност рашчовечивања под видом човекољубља приказана је кинематографски, намерно у презенту ‒ тако да нестаје осећај за време. Када ћеш умрети? Кога је брига! Смрт је неизбежна, уживај у животу, па и на робији!

 

Привидна једноставност колоквијалног језика, без икакве фигуративности, исецкане и суве реплике и нехотице наводе на тромеђу филм-позориште-књижевност. Отуда и подела романа на епизоде, у којима доминирају дијалози са крњим и упитним реченицама без интонације, поремећајем интерпункције, безбројним везником „па“ којим аутор подвлачи лабилност стања. Нахерени вербални кроки само скицира тачке општег поремећаја. Ефекат овакве нарације аутор је прорачунао математички прецизно, а на фону овог наративног поступка истиче се судбина човека без будућности, коме утеху не могу пружити чак ни представници традиционалних конфесија.

 

Страх од смрти је стара тема у књижевности, али Дмитриј Данилов је приказује на нов и оригиналан начин.

 

Књига године 2022. у Русији

 

Награда „Јасна Пољана“

 

Дмитриј Данилов је прозаиста, песник и драмски писац. Рођен је 1969. у Москви, где и сада живи.

 

Један је од најзначајнијих имена савремене руске књижевности. Превођен је на енглески, француски, немачки, италијански, холандски, пољски, мађарски, српски, литвански, кинески, македонски, татарски, турски и иврит. Добитник је готово свих најпрестижнијих награда у Русији.

 

Аутор је романа Хоризонтални положај, Опис града, Постоје ствари важније од фудбала, Седи и гледај и Саша, здраво!, збирки приповедака Црни и зелени и Кућа десета, књига поезије И разилазимо се по кућама, Прекидач, Два стања, Сиво небо, Туга ће трајати вечно, драма Човек из Подољска, Серјожа је врло тупав, Сведокова сведочења, Шта сте радили синоћ?, Изабери троје...

 

У више од 70 позоришта у Русији и другим земљама на репертоару су представе по делима Данилова. По драми Човек из Подољска 2020. године снимљен је истоимени филм, а 2022. филм Сличан човек по драми Сведокова сведочења, оба у режији Семјона Серзина.

 

Премијера позоришне представе Саша, здраво! одржана је 24. септембра 2022. у Театру нација у Москви. 

 

За роман Саша, здраво! добио је награде „Јасна Пољана“ и „Књига године“ (2022).