Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | ЕДИЦИЈА ЕВРОПСКА УНИЈА
ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ
ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ
прво издање, 2010.
17 х 24 цм, 244 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-0501-1
Пуна цена:
660,00 ДИН

Цена на сајту:
99,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
99,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
99,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Европска унија, земље западног Балкана и Србија налазе се у периоду кад се формулишу одговори на питања – како наставити путем европских интеграција, како максимално искористити предности и капацитете њених институција у посткризном времену, како је искористити да постану инструменти који ће ојачати стабилност и гарантовати добру владавину, јер се ради заправо о томе да данашња Европска унија представља заједницу узајамне помоћи и солидарности, консензусом договорених механизама, јасних правила, а пре свега поштовања тих правила. Снага Уније огледа се у убеђењу да ће сви њени чланови поштовати заједнички прихваћене обавезе и да ће поштовати владавину закона.

Aуторка показује да писање о Европској унији и њеном функционисању не значи информисати читаоца о нечему што му је непознато и далеко, него пре свега значи приближити грађанима институцију, која се на суштински начин тиче свих нас, јер она представља наду у једну лепшу европску будућност.

Представљање књиге
ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ – Актер у одлучивању у Европској унији

12. Јул 2010.

У Клубу – књижари – галерији Гласник у петак 9. jула представљена je књига Јасминке Симић Европски парламент –  актер у одлучивању у Европској унији.

О књизи су, поред ауторке, говориле амбасадорка Белгије у Србији Дениз де Хаувере, посланица у Скупштини Србије Наташа Вучковић и уредница Гласникове едиције Европска унија Тања Мишчевић.

Мишчевић је истакла да је ова књига прва те врсте у Србији и региону, напоменувши да ово дело говори о „развојном путу те институције од легитимитета до легалитета“.

Де Хаувере је нагласила да књига представља прави начин да грађани Србије сазнају шта се збива у ЕУ. Она је истакла да се, за разлику од времена када парламент није био укључен у процесе одлучивања, показује да је почела нова битка између институција и да свака мора да мења начин рада.

„Европски парламент је ојачао и има више утицаја на процесе доношења одлука у Европској унији него раније, а његови представници сарађују на ефикасан и транспарентан начин“, рекла је амбасадорка Белгије.

Ауторка је представљајући књигу истакла да Европски парламент треба озбиљно схватити зато што утиче на обликовање јавног мњења на Западу, али и на околности једне земље за улазак у ЕУ. Такође је напоменула да је ова књига намењена стручној и лаичкој јавности с првенственим циљем да грађанима Србије приближи ЕУ упознавањем са функционисањем институција ЕУ и начином одлучивања у њима.

„Ово сматрам још неопходнијим сада кад је Србија предала кандидатуру за чланство у Европској унији и очекује следеће позитивне кораке у наставку евроинтеграционог процеса“, оценила је она. Ауторка је констатовала и да је „Европски парламент у Србији био у сенци Европског савета и Европске комисије све донедавно када је усвојена резолуција о Косову која показује да оно није само наш проблем, већ и проблем ЕУ“.

Симић је оценила да Европски парлмент све више напредује и да се сматра једном од темељних политичких институција ЕУ. „Без сагласности Европског парламента, који има право вета, ниједна држава не може постати чланица Европске уније“, навела је она и закључила да је то довољан разлог да се грађани Србије заинтересују за ту институцију.