КОРЕСПОНДЕНЦИЈА КАО ЖИВОТ I
КОРЕСПОНДЕНЦИЈА КАО ЖИВОТ I
прво издање, 2011.
17 х 24 цм, 488 стр.
тврд повез, латиницa
978-86-519-0653-7
Пуна цена:
1.430,00 ДИН

Цена на сајту:
330,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

КОРЕСПОНДЕНЦИЈА КАО ЖИВОТ I
Пекићев закаснели дневник (Сајт РТС, Култура)

02. Август 2011.

Објављен други том књиге "Коресподенција као живот", сабрана писма која је Борислав Пекић слао супрузи и ћерки. Писма представљају неку врсту Пекићевог дневника, који он није могао, нити желео да води у то време, каже Љиљана Пекић.

Службени гласник објавио је други том књиге "Кореспонденција као живот", сабрана писма Борислава Пекића супрузи Љиљани и ћерки Александри, настала, према речима приређивача, у једном од најтежих периода у његовом животу.

Књигу је приредила пишчева супруга Љиљана, а јавности је представио млади писац Владимир Кецмановић.

Пекићеви записи представљају вредно сведочанство о животу великог писца, о фази у "развоју" тоталитарног друштва, коју многи проглашавају златним добом либерализма.

Пекићеви записи, такође, говоре и о разноликим људским карактерима, настали под оком оправдано будне аутоцензуре, и самим тим откривају нову жицу ауторовог дара, каже Владимир Кецмановић.

Најгори догађаји, који су присутни само у наговештају и из нужде су прећутани, својим одсуством управо приказују тескобну слику те епохе, наводи Кецмановић.

Како истиче ауторова супруга Љиљана, писма представљају неку врсту Пекићевог дневника, који он није могао, нити желео да води у то време.

Никада није било сигурно хоће ли га ухапсити или је одузимање пасоша било једино што су власти желеле са Пекићем да предузму, наводи супруга познатог писца.

Један од најтежних периода у Пекићевом животу био је, како наводи, 1970/71. година, када је се она запослила у Лондону. Међутим, дуго планирана селидба породице Пекић у иностранство осујећена је, јер је полиција Бориславу Пекићу одузела пасош.

Супруга Љиљана, која је дала отказ на послу у Београду, морала је да се одсели без мужа и да из туђине прати његову мучну борбу за враћање, како каже, једног од основних, и тадашњим уставом, гарантованих човекових права - да слободно путује где год жели.