Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција НОВИ СВЕТ
СЕДМА РЕПУБЛИКА
СЕДМА РЕПУБЛИКА
саиздаваштво са Новим Либером из Загреба
прво издање, 2011.
14,5 х 22 цм, 200 стр.
латиница
978-86-519-0959-0
Пуна цена:
770,00 ДИН

Цена на сајту:
731,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Свак тко рок и сувремену културу осјећа као властиту судбину, и свак тко деведесете доживљава као морални дебакл, нека у овој књизи потражи одговоре – живио ма у којој од бивших шест република. Или, можда, само у седмој.

Ово је есеј о југославенској поп култури, њезину пропадању и изгледима за будућност. Супериоран ставом, стилом и ерудицијом, аутор не преза од расправе је ли и роцк суодговоран за крваву ратну купељ, пјенушаву од ритмова деведесетих. Зашто фашистички рок постоји са­мо у Хрватској? Зашто је близак Цеци из Житорађе у Србији? И јесу ли могуће нове шездесете? О томе пише Анте Перковић, промишљено и без патетике.

Овако:
„Зауставите се, молим, прије но што вам на памет падне носталгија. Није ово 'Игра rock `n` roll цела Југославија'. Не игра, никад није ни играла. Племе почиње умирати оног тренутка кад своје ритуале и навике прихвати као догму... Не бојте се, музика не умире, само с тијела одбацује паразите. А њих се накупило у ових двадесет година. Како лијепо рече босански психо Дамир Авдић: 'Братство и јединство је завршило / Вријеме је да се упознамо онакви какви стварно јесмо.'”


Гласников рокенрол завршетак Сајма књига у Београду

31. Октобар 2011.

Последњи дан 56. међународног београдског сајма књига програм на Гласниковом штанду је, у присуству великог броја личности које су задужиле историју рокенрола на нашим просторима, обележен представљањем две књиге о рокенролу – Седма република (Поп култура у ЈУ распаду) Анте Перковића и Бити рокенрол Михајла Пантића и Пеце Поповића.

Перковић је оценио да културни и духовни простор бивше Југославије никада није престао постојати и да је то једина добра вест.

„Морамо поправљати уништено, стварати нове везе и пазити да повезујемо културом, а не на њеној супротности, а ја ћу се, као и до сад, бавити музиком и писањем најбоље што знам“, поручио је он.

Поповић је, говорећи о књизи коју је написао заједно са Михајлом Пантићем, истакао да није писао историју музике 20. века на овим просторима, већ причу о људима са којима је имао привилегију да се дружи и успoмeнама које су му омогућиле да стари боље него што је било у сценарију.

„То је зато мали омаж доброти коју сам ја добио дружећи се и слушајући те људе - захваљујући музици, много сам путовао и упознао разне људе, од којих многи нису ни свирали или певали, али без којих свирање и певање не би имали смисла“, нагласио је он.

Пантић је рекао да је покушао да покаже како се обликовао један поглед на свет, тј. како се формирала и форматирала једна генерација којој политика није била приоритет.

„Зато се осећам вредним, богатим, испуњеним и ведрим што сам био, не учесник, али свакако сведок те појаве“, подвукао је он.

Предајом „Отворене књиге“ амбасадору Мађарске, која ће бити почасни гост наредног године, у недељу, 30. октобра, свечано је затворен 56. међународни сајам књига у Београду