Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | ЕКОНОМСКА ЕДИЦИЈА
УСПОН И СУМРАК НАРОДА
УСПОН И СУМРАК НАРОДА
превео Никола Крзнарић
прво издање, 2011.
15 х 23 цм, 300 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-0307-9
Пуна цена:
1.265,00 ДИН

Цена на сајту:
220,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Економски раст, стагфлација и друштвена ригидност

Ово је књига о интересним групама. Основна теза је да се у дужем периоду стабилности и економског напретка стварају снажне интересне групе чији је циљ присвајање ренте на рачун осталих акте­ра у привредном и друштвеном животу. Док се други аутори баве превасходно проблемом неправде код интересних група, Олсон уверљиво демонстрира негативне економске ефекте система, до стагнације, кроз њихов утицај на парламент и државну управу. Дело је мултидисциплинарно по карактеру и показује како синтеза економије, политичких наука, социологије и историографије може да понуди успешну анализу важног друштвеног феномена. Олсонова књига написана је лаким стилом и намењена свим познаваоцима друштвених наука. Тумачења која у њој налазимо свакако су актуелна у Србији данас.

Представљена књига УСПОН И СУМРАК НАРОДА

28. Март 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник је у петак 25. марта, представљена књига Успон и сумрак народа Мансура Олсона.

О књизи су говорили Бошко Мијатовић, Божо Стојановић и Борис Беговић.

Олсон је по основном образовању био економиста, а његови сарадници сведоче да је дубоко веровао у економску науку и да је јасно уочавао економске факторе тамо где их други нису ни наслућивали.

Упркос томе, његово интересовање је било много шире. Књига Успон и сумрак народа објављена је 1982. и у кратком року обезбедила је себи позицију „класичног“ дела. Олсон поставља питање како се могло догодити то да велики економисти нису предвидели догађаје из 70-их и 80-их година двадесетог века. Проблем је, сматра Олсон, био у њиховој усредсређености само на слику која је долазила из њихове науке.

Успон и сумрак народа је књига о интересним групама. Основна теза је да се у дужем периоду стабилности и економског напретка стварају снажне интересне групе чији је циљ присвајање ренте на рачун осталих актера у привредном и друштвеном животу. Док се други аутори баве превасходно проблемом неправде код интересних група, Олсон уверљиво демонстрира негативне економске ефекте система, до стагнације, кроз њихов утицај на парламент и државну управу. Дело је мултидисциплинарно по карактеру и показује како синтеза економије, политичких наука, социологије и историографије може да понуди успешну анализу важног друштвеног феномена. Олсонова књига написана је лаким стилом и намењена свим познаваоцима друштвених наука. Тумачења која у њој налазимо свакако су актуелна у Србији данас.