Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција ПУБЛИКУС
РАФАЛИ У КАМЕНОЛОМУ
РАФАЛИ У КАМЕНОЛОМУ
прво издање, 2009.
14 х 20 цм, 536 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-0295-9
Пуна цена:
1.210,00 ДИН

Цена на сајту:
55,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Промоција књиге
РАФАЛИ У КАМЕНОЛОМУ

02. Фебруар 2010.

У уторак, 2. фебруара, у Клубу – књижари – галерији Гласник представљена је књига Рафали у каменолому Зорана Пановића.

О књизи су  на промоцији говорили режисер и уредник Гласниковог часописа ТФТ Слободан Шуљагић и двоје ауторових колега – критичар листа ,,Политика“ Бранка Оташевић и аутор емисије ,,ТВ манијак“ на ТВ Б92 Драган Илић.

Присуство Тање Војтеховски (,,Тренутак истине“, ТВ Пинк) и Жике Николића (,,Жикина шареница“, РТС), који су као специјални гости читали Пановићеве критике на њихов рачун, потврђује специфичност стила и друкчији приступ овом жанру очигледан у Пановићевој критици.

Говорећи на промоцији, Пановић је забавио публику причом о својим почецима у улози телевизијског критичара, као и о томе како је дошао на идеју за назив своје колумне.

Доајен наших ТВ критичара Бранка Оташевић осврнула се на историјат овог жанра код нас, оценивши да је данас питање колико је ТВ критика сврсисходна, пошто је све подређено гледаности, а не квалитету емитованог.

Илић је признао да се труди да не чита Пановићеве критике пре него што напише своје да не би ,,преписивао“. Указавши на Пановићев високи етички интегритет, Илић је нагласио да му је та особина и донела награду за ТВ критику која носи име пионира жанра Дуде Тимотијевића.

Шуљагић је у предговору књизи написао да ,,Пановић припада најређој и најдрагоценијој групи конструктивно и хуманистички настројених ТВ критичара, искрено фасциниран телевизијом“ и да „сматра да су њени простори тек наговештени, никако дефинитивно омеђени“. Према његовој оцени, аутор се оригиналним анализама „супротставља стереотипима жигошући их као недостатак креативности, сматрајући да екран бесконачно мултиплицира и лепо и глупо“.

Критика „Рафали у каменолому“, која има статус најутицајније ТВ критике у земљи, почела је да излази у новосадском недељнику „Булевар“ и касније се „преселила“ у „Данас“.  У књизи коју је Гласник објавио у едицији ,,Публикус“, коју уређује проф. др Илија Вујачић, сабрано је 200 колумни објављених у ,,Данасу“ од октобра 2004. до јуна 2009. године.

Иако већ објављивани у дневним новинама, текстови обједињени у књигу дају целовит увид у јединствену и заокружену медијску слику Србије кроз коју се пројектује много тога.

Пажљиви читаоци књиге моћи ће да сагледају кретања у култури и политици, музици и књижевности, економији и кинематографији, дакле у свим значајним сегментима нашег живота, јер Пановићеви текстови никада нису похвала или покуда виђеног, већ озбиљна анализа узрока и последица емитованог.