Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција ТРАГ
ОСНОВИ ДЕЛИБЕРАТИВНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ
ОСНОВИ ДЕЛИБЕРАТИВНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ Емпиријско истраживање и нормативне импликације
саиздаваштво са Факултетом политичких наука у Сарајеву, превела Гордана Ристић, прво издање, 2015, 15 х 23 цм, 276 стр., броширан повез, латиница ISBN 978-86-519-1978-0
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
935,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
825,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Делиберативна демократија данас представља утицајни приступ проучавању демократије и политичког понашања. Њена кључна идеја је да у политици није важна само моћ, већ и добра расправа и аргументи. Ова књига испитује међусобни однос нормативних и емпиријских аспеката делиберативног модела демократије. Jűrg Steiner представља главне нормативне контроверзе у литератури о делиберацији, као што су лични интерес, пристојност и искреност. Он за тим сумира емпиријску литературу о делиберацији и предлаже методе путем којих ниво делиберације може да се измери, а не само претпостави.

Штајнерово емпиријско истраживање засновано је на раду различитих истраживачких група и обухвата експерименте са обичним грађанима у дубоко подељеним друштвима Колумбије, Босне и Херцеговине и Белгије, уз Финску и Европску унију. Штајнер извлачи нормативне импликације из комбинације нормативних контроверзи и емпиријских налаза. JÜRG STEINER је професор емеритус на Факултету политичких наука Универзитета у Берну и Универзитета Северне Каролине у Chapel Hillu. Аутор је дела Deliberative Politics in Action (Cambridge, 2005, са Andréom Bächtigerom, Markusom Spörndliem i Marcom R. Steenbergenom) и уџбеника European Democracies (8. издање 2012, са Marcusom Crepazom).