У Клубу – књижари – галерији Гласник је у четвртак 30. августа представљена књига Непознати Достојевски Бориса Вадимовича Соколова у издању Гласника и Јасена.

О књизи су говорили Петар Арбутина, извршни директор редакције књига и часописа у Гласнику и Војо Станишић, директор издавачке куће Јасен.

Реч је о књизи историчара, публицисте, књижевног критичара Бориса Соколова, према којој је рађена код нас популарна серија „Достојевски“. Соколов у књизи открива тајне, скривене љубави и мистериозне детаље живота писца романа Злочин и казна и Браћа Карамазови.

Књига Непознати Достојевски је делом биографија, делом историографија, као и културолошко-социолошка анализа друштва и времена у коме је живео велики писац. Соколов је књигу засновао на писмима и Достојевског, као и писмима, дневницима и сећања његових жена, љубавница, пријатеља, савременика и читаоцима пружа интересантан увид у његове две велике страсти – жене и коцку, у тешкоће са којима се писац сусретао током свог бурног живота, болести, смрти блиских људи и колико је то утицало на стварање ликова у његовим романима.

Арбутина је оценио да Соколов не тежи да допише Достојевског и не пати од тезе „овако бих ја написао само када бих умео“, већ „уланчава чињенице о Достојевском у релативно непознату слику о писцу“.

Он је указао на то да се буран живот Достојевског може поделити на три фазе којима су господариле три жене и које су битно одредиле његово дело, иако индиректно – Марија Дмитријевна, Аполинарија Суслова и Ана Сниткина.

„Ова књига отвара нови аспект читања Достојевског“, сматра Арбутина.