РАТ И МИТОВИ СССР-А 1939-1945
РАТ И МИТОВИ СССР-А 1939-1945
превела Снежана Кондић, прво издање, 2018, 17 х 24 цм, 552 стр., тврд повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2023-6
Пуна цена:
2.200,00 ДИН

Цена на сајту:
2.090,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.980,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Прошлост која обавезује – истина која искушава будућност!

 

Мит има сопствену логику. Претворити Немце од агресора у жртве. Изједначити стаљинистички СССР и хитлеровску Немачку. Претворити Црвену армију од победничке војске у гомилу помахниталих лудака. Али зашто бисмо се ми пецали на то?

Ми, напротив, треба да се присетимо да jе СССР био (по мерилима тог суровог времена) – бруталан, али не и осветнички режим. Никаквог планског истребљења дојучерашњих непријатеља нити је било, нити је то неко имао као идеју.

Нисмо се унижавали дотле да бисмо се светили. Нисмо Гетеов дом претворили у коњушнице, као што су нацисти Толстојеву кућу у Јасној Пољани, као што нисмо збрисали с лица земље ни Берлин, ни Дрезден, као ни десетине наших градова и десетине хиљада села. Рат је био време масовног хероизма, у којем су се испољавале и остваривале најбоље особине и квалитети нашег многонационалног народа. Стаљинистичка пропаганда је много пута искривљавала догађаје, стварала медијске обрасце и ликове. Па… свака пропаганда се тиме бави и апсурдно ју је осуђивати – она је деловала у ратним условима.

Велики отаџбински рат даје и лекцију о томе да је народ непобедив све док постоји идеја… а то није била комунистичка идеја, већ љубав према отаџбини, домовини, дому и породици.