Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања
РАДИКАЛИЗАЦИЈА ДРУШТВА И ТЕРОРИЗАМ
РАДИКАЛИЗАЦИЈА ДРУШТВА И ТЕРОРИЗАМ
саиздаваштво са Академијом за националну безбедност у Београду, прво издање, 2022, 15 х 23 цм, 268 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2682-5
Пуна цена:
2.970,00 ДИН

Цена на сајту:
2.821,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
2.673,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Ова књига је веома вредан оглед о савременој радикализацији друштва као процесу усвајања екстремних мишљења, ставова и уверења. Свака радикализација је данас не само препрека за хармонизацију друштва због одбијања свих компромисних алтернатива, већ и феномен тесно испреплетен са екстремизмом, а често и са тероризмом, те као таква представља озбиљну претњу националној безбедности. Посебно је друштвено корисно ауторово промишљање најбољег могућег одговора на радикализацију и представља значајан допринос увећању безбедности сваког савременог друштва.

Академик Драган Симеуновић

Тема и садржај ове монографи је је од изузетног и научног и друштвеног значаја. Посебно вредно пажње је ауторово умеће да на оригиналан начин објасни друштвени амбијент развоја и фактора ризика политичког екстремизма, радикализације и тероризма. Такође, у тексту се умешно преплићу ауторова искуства дугогодишњег рада у служби безбедности и његовог научног рада из области друштвених и политичких наука. У научном смислу, аутор се одлично креће између различитих научних дисциплина и исказује интердисциплинарно опредељење у тумачењу анализираних појава. Аутор проблематизује и питања начина и изазова политика сузбијања тероризма на јасан и језгровит начин.

Проф. др Александар Југовић

Уз перспективу политичких и безбедносних наука истакнутија је социолошка перспектива (посебно перспектива социјалне психологије и психологије група, као и социологије културе), перспектива комуникологије, психологије, дефектологије, а у појединим тематским целинама разматрани су и правни аспекти конкретних проблема тј. у основи примењивано телеолошко тумачење правних аката. За похвалу је и спремност аутора да неретко имплицитно или експлицитно искаже своје становиште поводом одређених друштвених и политичких токова (из недавне прошлости, делом и актуелних), тачније, поводом одређених друштвених тенденција и политичких пројеката који су чинили, или неки и даље чине, најшире предуслове процеса радикализације у Србији.

Др Предраг Павлићевић