СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ
СУДСКА ПРАКСА КРИВИЧНОПРАВНЕ МАТЕРИЈЕ књига 1 (2016–2018)
друго издање, 2020, 14 х 20 цм, 400 стр., броширан повез, ћирилица
978-86-519-2249-0
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
1.045,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
990,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Ово издање садржи садржи више од тристотине сентенци и образложених извода из судских одлука, ставова и мишљења из кривичноправне материје. Коришћене су одлуке апелационих судова, Врховног касационог суда и Уставног суда Србије. 

„Иако је првобитна намера била да збирка садржи само ретка, тј. ʼегзотична решењаʼ материјалне и процесне природе, врло брзо је уочено да се у судској пракси сувише често провлаче многа општа места, која колеге свих правосудних провенијенција не тумаче на општи начин. Разлог је јасан. Динамичан рад правосудних инстанци онемогућава колеге да се упознају са свим променама (посебан проблем имају они које се осим кривичним правом, баве и другим правним гранама) и да буду у току са (свим) правосудним ставовима. У најнезавиднијем положају су младе колеге, које тек почињу каријеру. Њихове свакодневне обавезе често имају тек посредну спону с ʼправимʼ правничким послом, те их удаљавају од квалитетног упознавања с правном праксом, која је суштински важна за посао којим се баве. Образложења одлука у многим случајевима су шире конципирана. Разлог за овакву поставку биле су раније примедбе читалаца извода. Наиме, пошто се решења судске праксе читају током трагања за конкретним решењем, досада изнете примедбе биле су упућене на рачун кратких образложења, из којих читаоци нису могли да докуче на шта се извод односи. Дуже образложење извода је покушај да се размишљања судија, од којих зависи крајњи исход поступка, поставе у центар пажње и да читаоци, следећи њихове ставове и размишљања докуче евентуалне исходе будућих поступака, те да своје активности уподобе томе.“
(Извод из предговора)

Садржај и регистар појмова, који се налазе у последњем делу књиге, служе прегледнијем коришћењу сентенци и образложених извода из судских одлука.

Никола Пантелић је заменик јавног тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва у Београду. Објавио је више од стотину стручних текстова и одговора на питања кривичноправне материје, у часописима Правни инструктор и Lege artis као и десетак научних чланака из кривичноправне и уставноправне материје у домаћим и регионалним часописима.