ЗОРАН БЛАГОЈЕВИЋ – ЗЕМАЉСКИ ВИР
ЗОРАН БЛАГОЈЕВИЋ – ЗЕМАЉСКИ ВИР
саиздаваштво са Центром за либерално-демократске студије
прво издање, 2010.
20 х 20,4 цм, 80 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-519-0622-3
Пуна цена:
407,41 ДИН

Цена на сајту:
55,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Службени гласник и Центар за либерално-демократске студије 2010. године су објавили монографију рано преминулог сликара Зорана Благојевића, под насловом Земаљски вир.

Ова публикација, међутим, није обична монографија. Она је споменик који драгом пријатељу и колеги подижу исти они који су се потрудили да у јесен нетом минуле године, у галерији Графички колектив, уприличе изложбу Благојевићевих радова.

На изложби су били представљени радови из уметникове породичне колекције, из колекција уметникових пријатеља, као и радови из делимично сачуване ауторове документације.

Поред ових радова, садржај књиге Земаљски вир, међутим, чине и текстови које су о уметнику написали његови пријатељи.

Тако се у Земаљском виру фотографије уметникових цртежа, графика, пастела, уља на платну... смењују са записима Весне Тодоровић, Љубице Радовић, Вере Луковац, Бошка Мијатовића, Драгомира Антонића, Ивана Вујачића, Јаше Гробарова и Миљенка Жуборског, у којима, испод поетичних наслова: „Истина се скрива под шеширом дворске луде“, „Мисао преточена у потез пера“, „Свет расточених бића“, „Дух дорћолске боемије“, „Змај од буне и мале кафане“, „Чежња за водом“, „Зидарско пиво“, „Ракија за уво“ и „Посланица покојном пријатељу записана мастилом од кише“ – сусрећемо анализе Благојевићевог дела, успомене на уметника, прозне записе, па чак и стихове, који чувају успомену на изузетног ствараоца и изузетног човека, једног од последњих истинских београдских боема.