MUSSOLINI ANTE PORTAS
MUSSOLINI ANTE PORTAS Италијански фашизам и југословенско суседство (1919-1925)
друго издање, 2022, 15 х 23 цм, 308 стр., броширан повез, ћирилица, ISBN 978-86-519-2752-5
Пуна цена:
1.430,00 ДИН

Цена на сајту:
1.358,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.287,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Виђење фашизма очима савременика уверљиво је приказано на изворној грађи. Зато је ова студија нужна корекција сваке накнадне памети о фашизму. Неострашћена анализа богатог материјала олакшава одгонетање и уживљавање у хегемони смисао једног доба с висине. Постоје колективне самообмане савременика фашизма, али и приписивања потоњих генерација аналитичара фашизма. Садржај ове књиге непосредно и посредно коригује једностраност обеју генерација...У експанзији „патриотских“ студија, приступ ове књиге је усамљен. Онај ко данас пише са југословенског становишта изазива подозривост коју, међутим, треба схватити као аутентичну похвалу...

Из рецензије проф. др Тодора Куљића

Милан Ристовић се определио за један савремен и вишеслојан приступ теми... Са становишта српске историографије овај рад је важан зато што даје преглед како се у појединим републикама, наследницама Југославије, данас гледа на ову проблематику. Ово је посебно значајно због преиспитивања стварне улоге српског фактора некада, највиших намера ондашњих државних руководилаца.

Из рецензије др Милета Бјелајца

Ишчитавајући и укрштајући на нов начин литературу, објављене изворе, штампу и периодику, аутор је успео да пружи одговоре и заокружи бројна историографски врло комплексна питања... Једно од обележја овог дела, поред ауторове богате ерудиције, представља повезаност хронолошког следа и проблемског приступа у тумачењу историјских чињеница и процеса.

Из рецензије др Радмиле Радић