АРБИТРАЖА И АЛТЕРНАТИВНО РЕШАВАЊЕ СПОРОВА ИЗ ОСИГУРАЊА И РЕОСИГУРАЊА
АРБИТРАЖА И АЛТЕРНАТИВНО РЕШАВАЊЕ СПОРОВА ИЗ ОСИГУРАЊА И РЕОСИГУРАЊА
прво издање, 2024, 16 х 24 цм, 384 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2960-4
Пуна цена:
1.870,00 ДИН

Цена на сајту:
1.776,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
1.683,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Монографија Арбитража и алтернативно решавање спорова у осигурању и реосигурању проф. др Наташе Петровић Томић долази у тренутку када је једна од горућих тема стварање услова за одрживи развој осигурања. Ауторка на аргументован начин уверава читаоце да је алтернативни начин решавања спорова из осигурања кључан за повећање степена заштите корисника услуга индустрије осигурања и растерећење државног правосудног апарата. Увођењем ефикасне процедуре превенције и/или решавања спорова из осигурања осигуравачи смањују трошкове пословања, уз истовремену негу клијената на европским стандардима препоручени начин. Јасним разграничењем спорова погодних за АДР од оних који то нису, обезбеђује се коегзистенција судског и вансудског апарата правне заштите, у складу са начелом економичности и ефикасности.     

Након вишегодишњег бављања проблематиком заштите права потрошача у сектору осигурања, ауторка је стручну јавност обрадовала новом књигом посвећеном методама алтернативног решавања спорова из осигурања и реосигурања. Пажња је овог пута усмерена на концепт заштите потрошача у случајевима када дође до спора са осигуравачем, а који странке одлуче да реше пред носиоцима приватне правде. С обзиром на то да је уговор о осигурању потрошачки услужни уговор, не изненађује чињеница да често долази до неслагања између уговорних страна око (не)постојања одређеног права. Настали неспоразуми углавном нису правне природе, због чега се ауторка оправдано залаже за промовисање и детаљније регулисање алтернативних начина решавања спорова, чиме би се у великој мери предупредили бројни, често и непотребни, судски поступци. 

Проф. др Петровић Томић претендује да овом књигом успешно и стручно демистификује АДР из визуре домаћег права, да представи његове основне карактеристике и квалитете, да укаже на неадекватност саме синтагме „алтернативно решавање спорова“ и да образложи место АДР у правном систему. То што се ауторка бави свим поменутим аспектима алтернативног решавања спорова у осигурању и реосигурању, више је него довољан разлог да обратите пажњу на ову књигу, било да јој приступате као потрошач, адвокат, осигуравач или пак као представник законодавне или судске власти.