Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Библиотека ДРУШТВО И НАУКА — Појединачна издања
ПОСЛУЖИТИ СВОМЕ ДРАГОМ ОТЕЧЕСТВУ
ПОСЛУЖИТИ СВОМЕ ДРАГОМ ОТЕЧЕСТВУ
прво издање, 2010.
19 х 25 цм, 212 стр.
броширан повез, ћирилица
978-86-519-0590-5
Пуна цена:
660,00 ДИН

Цена на сајту:
561,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Аутор истражује историју дипломатије Србије од њеног настанка 1804. године до Првог светског рата. Књига је посвећена изузетној борби српске дипломатије за државне и националне циљеве. Пратећи историјат српске дипломатије аутор подсећа на познатија дела, али и на личности и мање познате податке о дипломатама и министрима иностраних дела. У њој налазимо пластичне описе способности сналажења српских вођа и дипломата у међународним играма, њихове велике могућности да предвиде и предупреде догађаје и да користе дипломатију на начин који ће Србији увек обезбеђивати савезнике и спољну подршку.

Књига је писана на огромном изворном материјалу. Писана је једноставним језиком тако да може послужити широком кругу читалаца – од стручњака којима је потребно упознавање са успоменама савременика, до лаика који хоће да сазнају како се рађала и развијала српска дипломатија.

Представљена књига
ПОСЛУЖИТИ СВОМЕ ДРАГОМ ОТЕЧЕСТВУ

18. Септембар 2011.

У суботу, 17. септембра у Клубу – књижари – галерији Гласник, помоћник министра спољних послова Душко Лопандић представио је своју нову књигу Послужити своме драгом отечеству, посвећену историји дипломатије Србије од њеног настанка 1804. до Првог светског рата и борби српске дипломатије за државне и националне циљеве.

О књизи су поред аутора говорили: проф. др Илија Вујачић, академик Михаило Војводић и Вук Јеремић.

Подсећајући да је савремена српска држава створена оружјем и дипломатијом у Првом српском устанку, академик Михаило Војводић је оценио да је дипломатија у 19. веку играла изузетно значајну улогу и да су спољни фактори увек имали значајну улогу на Балкану.

Исход ратова које је Србија водила у 19. веку био је неизвестан јер су коначне одлуке доношене за „зеленим столом“, за којим су седеле дипломате, и често су биле на незадовољство српског народа, рекао је Војводић.

„Улога спољних фактора на Балкану била је значајна и српски политичари су морали да је укалкулишу у своје планове ако су желели да избегну грешке“, казао је он, и додао да данашња ситуација није ништа мање компликована и да су пред дипломатијом, као и тада, веома сложени задаци.

Министар спољних послова Србије Вук Јеремић, оценио је да је Лопандићева књига значајна и у светлу савремене ситуације у Србији и напоменуо да је ово важна јубиларна година јер се обележава 200 година од именовања првог шефа српске дипломатије.

„Историја, као и садашњи тренутак дипломатије је, на овим просторима, имајући у виду наше окружење, у неку руку била и историја државе и народа“, рекао је Јеремић.

Оно што је, према његовим речима, парадигма нашег окружења јесте то што се Балкан и Србија, као централна земља региона, налазе у троуглу између Истока, Запада и Југоистока.

„Ми се налазимо у том троуглу и мислим да није тешко проценити да с најмање две од три тачке тог троугла имамо супротстављене интересе у одређеним погледима. Такође је и чињеница да је трећа тачка троугла географски далеко“, рекао је Јеремић.

„Књига је посвећена и дискусији о односу потенцијала и циљева, што мислим да је једно од најважнијих питања“, казао је шеф српске дипломатије и додао да аутор Лопандић у свом делу открива неке тајне, неке форме, неке принципе и нека правила који су и данас актуелна.

Лопандић је изразио наду да је у својој књизи успео да на популаран и, како је рекао, не сувише претенциозан начин прикаже 100 година у историји Србије из угла развоја дипломатије. Писао је „у жељи да се помало врати сећање и да се поставе питања о томе шта се и како у дипломатији може, у једној Србији која се на неки начин вратила у оне геополитичке односе у којима је била у 19. веку“.

„Ова књига не извлачи неке велике закључке, али отвара питања која су вечно присутна, а једна од ствари које нисам много потенцирао, али која јесте изузетно занимљива јесте у којој су мери наши водећи државници и дипломате могли да предвиде догађаје, односно како су правили планове у оном другом кораку, после ослобођења“, рекао је Лопандић.

Аутор је, пратећи историјат српске дипломатије, подсетио на познатија дела и личности, али је и изнео мање познате податке о дипломатама и министрима спољних послова Србије. Описао је начине сналажења српских вођа и дипломата у међународним играма, њихове способности предвиђања догађаја, и коришћења дипломатије како би обезбедили савезнике и подршку.