Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Колекција ЖИВОТОПИС
УЛИЦА КОЈУ ВОЛИМ
УЛИЦА КОЈУ ВОЛИМ
прво издање
2011
15 х 23 цм
500 стр.
броширан повез
ћирилица
978-86-519-0276-8
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
792,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

Представљена књига
УЛИЦА КОЈУ ВОЛИМ

15. Јун 2011.

У Клубу – књижари – галерији Гласник je у уторак, 14. јуна представљена књига УЛИЦА КОЈУ ВОЛИМ Александре Сање Марковић.

О књизи су, поред ауторке, говорили Ратко Божовић и Петар Арбутина.

Ратко Божовић је похвалио идеју ауторке, као и издавача који је то приметио и ускладиштио, па сада имамо једну културу сећања Београда у оквиру биографије Београда која није из микрокосмоса и лавиринта, него одоздо, из самих улица и то у препознавању душе града, преко људи, житеља, оних који живе у Београду и који се одређују и индетификују са њим у духовном и стваралачком смислу.

„Овде нису само рођени Београђани и није било одлучујуће рођење, него духовно успостављање самих личности у стваралачком смислу“, истакао је он. „Кад се буде писале биографија и историја Београда, ова ће књига бити релевантна, као и када се буде писала биографија појединачно свих који су овде присутни, јер су ово искрене исповести.“

Ауторка је истакла да је књига, пре свега, резултат новинарског рада, односно текстова који су излазили четири године у дневном листу „Политика“, а где је 400 најзначајнијих стваралаца из области науке, културе, уметности, говорило о Београду, говорило о неким њима најдражим улицама, о људима.

„То су људи различитих професија и знања о Београду, и уопште различитих сензибилитета, тако да су они успели на један посебан начин да нам дочарају Београд, можда онакав какав га ми не видимо често пролазећи поред њега, али у сваком случају они су видели оно нешто што обичан пролазник када прође градом не примети“, нагласила је она. „Имали су неку своју емотивну визију и доживљај те улице, али осим тога можда је битно и рећи да није само њихов емотивни осећај и однос према Београду, има ту доста и историјских, фактографских чињеница: када су настајале улице, по коме носе име, колико дуго заправо постоје, тако је то један леп скуп текстова различитих људи који су нама говорили о Београду“.

У предговору књиге академик Љубомир Симовић је подсетио на песму „Час обнове“ Растка Петровића, и стих: „Разиђу се тако у плавило улице драге Београда“, оценивши да му се чини како се „Све те улице, које се разилазе у плаветнилу, заједно са тим плаветнилом, сабирају у корицама ове књиге.“