СРПСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ У ЧЕШКОЈ
СРПСКЕ РУКОПИСНЕ КЊИГЕ У ЧЕШКОЈ
саиздаваштво са Библиотеком Српске патријаршије, прво издање, 2015, 16,5 х 23 цм, 276 стр., тврд повез, ћирилица
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
1.122,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
990,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Издање Српскe рукописne књиге у Чешкој, првo je у едицији Српске рукописне збирке у иностраним збиркама. Онo је резултат рада научне комисије Библиотеке Српске Патријаршије у оквиру пројекта Истраживање и прикупљање српских рукописау иностраним збиркама, који је покренут 2009. године. 
Многе српске рукописне књиге се налазе далеко ван граница простора на којима данас живе Срби у својим државама или у етничким заједницама. Оне су заступљене у библиотечким и другим рукописним колекцијама широм Европе, где су доспеле стицајем различитих околности. На тим основама, наметао се као природан, научни, а надасве национални задатак њихово проучавање, обзиром на то, да осим појединачних остварења систематска каталогозација рукописног наслеђа српског народа у иностраним збиркама никада није спроведена. Ову публикацију, стога, треба посматрати у служби сагледавања целине - онога што је остало и онога што је заувек нестало - и на овај начин обједињавања и враћања, бар у овом научном смислу, расутих српких рукописа у свету. 
Главни и одговорни уредник овог издања је мр Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије; аутори књиге су проф. др Ирена Шпадијер, професор др Зоран Ранковић, професор др Зоран Ракић и г. Владан Тријић; а рецензенти су професор др Бранислав Тодић, професор др Томислав Јовановић и др Вацлав Чермак.