Налазите се | БИБЛИОТЕКА УМЕТНОСТ И КУЛТУРА | Едиција САПУТНИЦИ
СЛУЧАЈ АРНОЛФИНИ
СЛУЧАЈ АРНОЛФИНИ Тајне Ван Ајкове слике
превела Јелена Мијатовић, друго издање, 2021, 12,5 х 20 цм, 148 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-1737-3
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
522,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
495,00 ДИН
+ (трошкови доставе)

ТАЈНЕ ЈЕДНОГ ОД НАЈВЕЋИХ РЕМЕК-ДЕЛА СВИХ ВРЕМЕНА

„Њих двоје се не гледају.“ Загонетан, необично леп и јединствен портрет Брачни пар Арнолфини, без пандана у историји сликарства, Јан ван Ајк је насликао 1434. године. Вековима предмет дивљења и проучавања, протагониста небројених студија, портрет Арнолфинијевих ипак крије тајну, сакривени смисао, који измиче чак и најпажљивијем погледу. Видимо да нешто треба видети, али не видимо шта. Измиче нам кључна ствар.

Снађите се, говоре нам мушкарац и жена које већ више од сто педесет година зовемо брачни пар Арнолфини. Али ко су заиста мушкарац и жена са слике? Пре свега, шта то они раде? Истраживање Жан-Филипа Постела води нас у само срце ове опчињујуће слике. Као у детективском роману, аутор неумољиво рашчлањује, један по један, варљиве симболе и замке којима сликар заварава траг. Тада се слика отеловљује, њена се историја плете, а ликови са те безвремене сцене оживљавају пред нашим очима.

Жан-Филип Постел, рођен у Паризу 1951, по професији је лекар и писац. Случај Арнолфини описује као „примену клиничког метода пажљивог посматрања на сликарско дело“.