Налазите се |
 ДВАДЕСЕТ ПЕТИ САТ
ДВАДЕСЕТ ПЕТИ САТ
прво издање, 2021, 13,5 х 20 цм, 308 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2698-6
Пуна цена:
880,00 ДИН

Цена на сајту:
836,00 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Записи залуталих из двадесет петог сата.

Пандемија је. Die Pandemie, овако изговарају ову страшну реч у Немачкој. La pandémie, кажу је на француском. Кроз прозор гледам пролеће. То је прво чега се сећам у живим сликама на почетку ових смутних и збуњујућих догађаја. Пролеће не зна за епидемију, а она ипак покреће мрачне токове људског талога. Шездесет дана једем остатке из конзерви, мрвице хлеба и проклијали кромпир.

Проблем двојника јесте то што и јесу и нису ми, а наш – што и јесмо и нисмо они. Сви смо ту полутани, а нико целина. Не помажу ту много источњачке мудрости о целом из више органских делова, нити западњачке идеје о машини којој сви делови раде као складна целина, која постиже, самоходно, све већу и већу брзину у односу на незаинтересован крајолик кроз који јури.

Сви смо ми избеглице, сви смо ми антикомунисти. Неком је антикомунизам као шајкача с кокардом, па се с њом на глави појављује на сваком српском весељу и у коло хвата; другом је антикомунизам као лоша крвна слика, која упорно показује пад црвених крвних зрнаца, ма која терапија да се предузима.

Сви смо ми убоги слепци. Како ћемо ми из нашег лазарета за лепрозне да подигнемо Београд?

Сви смо ми гробље, сви до последњег смо паланчани света…

Сви смо се лишили лажних нада – осим једне. Надали смо се, лудо, да ће наши двојници умрети што пре, јер су наследили наша начета тела и олупине наших идеја у глави, те да ћемо ми онда добити прилику да се изнова представимо својој деци.

Делови из романа Двадесет пети сат