ПРАВО НА ПРАВИЧНО СУЂЕЊЕ У ГРАЂАНСКИМ СПОРОВИМА
ПРАВО НА ПРАВИЧНО СУЂЕЊЕ У ГРАЂАНСКИМ СПОРОВИМА У пракси Европског суда за људска права
прво издање, 2019, 252 стр., 16 х 24 цм, броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-2370-1
Пуна цена:
1.210,00 ДИН

Цена на сајту:
1.028,50 ДИН + (трошкови доставе)

Цена за чланове клуба са попустом:
907,50 ДИН
+ (трошкови доставе)

Књига је резултат вишегодишњег истраживања о праву на правично суђење у грађанским споровима, гарантованог Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, у пракси Европског суда за људска права. Аутор је анализирао и узроке учестале повреде ове гаранције у правном систему Србије. Први део књиге посвећен је природноправној теорији на којој почивају позитивноправни акти људских права, као и процесно-правној улози Суда у њиховој заштити, заснованој на природноправним принципима. У другом делу књиге систематизовани су институти који чине гаранцију права на правично суђење, у складу с Конвенцијом и праксом Суда. Применом научних метода, појединачно и синтетички анализирана је пракса Европског суда за људска права, решења правног система Србије и домаћих судова о праву на правично суђење.

Књига је намењена судијама, адвокатима, органима управе, студентима и стручној јавности, али и грађанима ради детаљније спознаје гаранција права на правично суђење према пракси Европског суда за људска права у Стразбуру.

„За сваки од уочених проблема, о којима је дискутовала у тексту своје расправе, ауторка је у оригиналном закључку предложила новелу у националном праву, до које би дошло с погледом на члан 6. Европске Конвенције. Иако се о сваком од конкретних закључака може расправљати, мора се у први ред истаћи чињеница да их је ауторка јасно саопштила и у ствари предложила побољшање свог националног права под утицајем Европске Конвенције. Због тога ће рукопис који је пред нама занимати и правнике практичаре, а не само оне који се правом људских права баве у оквиру свог академског деловања.“

Извод из рецензије проф. др Драгољуба Поповића