МОСБРУГЕРОВИ
МОСБРУГЕРОВИ
превела Маја Анастасијевић, прво издање, 2024, 13,5 х 20 цм, 136 стр., броширан повез, латиница, ISBN 978-86-519-3014-3
Пуна цена:
990,00 ДИН

Цена на сајту:
792,00 ДИН + (трошкови доставе)

Акцијска цена:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
792,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
Дирљива сага о љубави, пореклу, породичним тајнама, припадности и отуђености, али и занемареним жртвама рата

Јозеф и Марија Мосбругер живе с децом на рубу планинског села, на крајњем западу Аустрије. Они су непожељни, отпадници, сиротиња, одвојени од остатка села и визуелно и друштвено. Када избије Први светски рат, Јозефа мобилишу, а Марија остаје сама са четворо деце да се свакодневно бори против глади, сиромаштва, оштре алпске климе и непријатељски расположених сељана, који у њој виде само прелепу заводницу и извор мушке пожуде. Њена несвакидашња лепота је извор њене несреће. Када црвенокоси странац једног дана стигне у село, Марија осећа како се срећа враћа у њен живот, али избор који мора да направи оставиће последице које ће утицати на животе у њеној породици и на генерације које тек долазе. 

Моника Хелфер, иначе унука главне јунакиње романа, живописно приповеда интимну причу своје породице и ненаметљиво дочарава ратне и послератне године, без клишеа, улепшавања, једноставним стилом који осваја читаоце.

„Има много породичних романа, али овај је нешто посебно. Књига која се памти!“

Denis Scheck, ARD druckfrisch

„Маестрално је како Моника Хелфер прича о злосрећној судбини једне изопштенице.“

Katharina Teutsch, Frankfurter Allgemeine Zeitung

„Комбинујући фикцију и аутобиографске детаље, роман Монике Хелфер на упечатљив начин показује да свако има свој крст који неминовно преноси на потомке, и то одмах.“

Ulrich Rüdenauer, Süddeutsche Zeitung

„Невероватно је какав космос сложених ликова Моника Хелфер развија пред нама на непуних 140 страница. У мало јасно повучених потеза осликава нам Мосбругерове, остављајући упечатљив утисак.“ 

Tom Volfart, Die Tageszeitung

Моника Хелфер (1947), аустријска књижевница, током своје четрдесетогодишње каријере објавила је више од десет романа, књиге за децу и приповетке. Добитница је многих признања: Почасне награде Аустрије за књижевност, Солотурнске књижевне награде и Награде „Јохан-Петер-Хебел“. Роман Гледај у мене кад ти говорим (2017) номинован је за Немачку награду за књижевност. За роман Мосбругерови (2020) добила је књижевну награду „Шубарт“ града Алена за 2021. годину. Роман је постигао велики успех, преведен је на више језика, а Моника је објавила и наставак породичне саге – романе Тата (2021) и Лавље срце (2022).