Налазите се | БИБЛИОТЕКА ДРУШТВО И НАУКА | Едиција СТУДИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ
СВЕТ БЕЗ РУСИЈЕ?
СВЕТ БЕЗ РУСИЈЕ?
превела Загорка Зечевић
саиздаваштво са Факултетом безбедности
прво издање
2010
16 х 24 цм
152 стр.
тврди повез
латиница
978-86-519-0444-1
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
522,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Књига представља објективну анализу места и улоге Русије у савременом свету. Посебно се разматрају горући проблеми који раздвајају Русију и САД, те објашњава како је виђена америчка спољнополитичка стратегија из Москве за време председничког мандата Буша млађег и ко је био њен стварни иницијатор. Аутор је убеђен да Русија свој значај у светској политици не би требало да потврђује кроз конфронтацију с било ким. Међутим, покушај неких политичара на Западу да Русију избришу са списка великих сила, да омаловаже њен потенцијал, динамику и перспективе развоја, може се објаснити једино политичком кратковидошћу.

У књизи се изводи закључак да унутрашњи курс којим је Русија закорачила у XXI век, уз сву сложеност и извесне грешке, утиче на њено високо место у светској политици и међународним односима. Осим тога, читалац ће у књизи пронаћи низ критичких примедби упућених на адресу руске праксе.

Детаљно су размотрени проблеми светског поретка након завршетка хладног рата, могућности нове идеолошке поделе света, дата је критичка анализа праксе извоза демократије. Посебна пажња је посвећена питањима која се односе на међународни тероризам, као и неким недавним конфликтима – ситуацији у Ираку, на Косову, „петодневном рату“ у Јужној Осетији. Анализира се ситуација везана за светску економску кризу. Али, основна идеја књиге, по ауторовом мишљењу, јесте оправданост реалности постојања широког поља објективно подударних интереса у новонасталом мултиполарном свету.