У Клубу – књижари – галерији Гласник у уторак, 15. априла представљена је књига Балканизација Балкана Срећка Ђукића.

О књизи су, осим аутора, говорили проф. др Дарко Танасковић и Гласникова начелница Службе за маркетинг и односе с јавношћу Гордана Милосављевић Стојановић.

„Књигу чине дневничке белешке и сећања искусног дипломате и аналитичара у којима, осим тренутне ситуације, сагледава узроке и последице геополитичких догађања, дугорочна стремљења великих сила и (не)сналажење балканских земаља у њиховим променама курса, политике и савезништва“, истакла је Гордана Милосављевић Стојановић.

Танасковић је указао на то да „балканизација“, као синоним цепкања и фрагментације, симболично указује већ у самом наслову на проблеме балканских земаља које постају све мање и све посвађаније, али је цитирао и други, новији појам „либанизација“, који се односи на поделе по верским опредељењима која се појавила на крају 20. века и елемент распарчавања балканских држава.

Он сматра да је велика штета то што и друге српске дипломате не практикују да бележе своја осматрања на лицу места и анализе, јер накнадна памет у виду мемоара не може да се сматра сигурним сведочанством које би могло да се користи као историјска грађа.

„Меморија је увек селективна“, упозорио је Танасковић, похваливши аутора што је водио дневничке белешке и то веома пробраним стилом и језиком. Он је запазио да аутор овом књигом указује на идеал „Балкан – балканским народима“, што је за сада неостварени сан и народа и политичара. Он ипак верује да не треба одустати, већ тежити том циљу и замера аутору што на актуелну ситуацију гледа са дозом песимизма.

Сам аутор о књизи сведочи: „Ово је књига која је настајала годинама на српском дипломатском попришту – као плод дневничких записа и других бележака – и представља сведочанство о свакидашњици која деценијама окружује српску државу и српски народ, али ништа мање и све друге државе и народе на нашем брдовитом Балкану који, хтели то да признају или не, пате од сличних болести“. 

Срећко Ђукић, дипломирани економиста и дипломата, у професији је прешао пут од економског аналитичара, преко саветника и секретара у југословенској влади, до високих дипломатских положаја у земљи и иностранству: Москви, Софији и Минску. Аутор је великог броја књига. Највише је писао о совјетском и постсовјетском времену и пространству, о Русији, Заједници независних држава, Евроазији, Источној Европи, Балкану, односу истока и запада. У Службеном гласнику до сада је објавио пет књига: Време енергије, Повратак савеза, Руски гас у Европи, Крај СССР-а и Русија и Балканизација Балкана.

Књигу чине изабрани списи настали током Ђукићевог двоипогодишњег боравка у Софији од 1993. до 1995. године. Током тешких година рата, ембарга и санкција Србија је претрпела велику штету од које нико други није имао користи. За ову књигу аутор је изабрао белешке о најважнијим разговорима и сусретима са највишим политичким и државним личностима. Кроз те разговоре одсликава се атмосфера прве половине деведесетих година 20. века на Балкану.