Налазите се | Гостовање Гласника у Културном центру Савеза Срба у Румунији

У Културном центру Савеза Срба у Румунији, у Темишвару 27. фебруара, представљене су књиге Сање Домазет и Милисава Савића у издању Службеног гласника. „Треће допуњено издање путописних есеја Градови Сање Домазет и збирка прича и репортажа сабраних у књизи Шездесетосмаш Милисава Савића, примери су књижевности писане у духу најбоље српске литературе, која се пре свега темељи на богатству и лепоти језика“, нагласила је уредница Гордана Милосављевић Стојановић.

Сања Домазет je истакла „да нестају они народи који губе свој језик, те је веома значајно да се језик чува и негује не само у матици већ и у дијаспори. Књижевни сусрети и разговори писаца и читалаца доприносе томе.“

Милисав Савић, један од најзначајнијих савремених српских писаца, похвалио је истрајност Савеза Срба у Румунији на очувању српског језика и идентитета, истакавши да је Темишвар важна тачка на мапи српске културе. „Многи значајни Срби потекли су са ових простора, у Темишвару је гимназију похађао Милош Црњански, из Арада је славна породица Текелија, у којој је најчувенији наш први доктор права Сава Текелија. Иако је данас српска заједница у румунском делу Баната невелика, њена историја и значај за српску културу су немерљиви и важно је да се та традиција очува.“

Госте је поздравио Славомир Гвозденовић, песник, књижевник и дугогодишњи уредник часописа Књижевни живот, посланик у румунском Парламенту и један од најактивнијих чланова Савеза Срба у Румунији. Захвалио је Службеном гласнику на континуираној подршци дијаспори и вредним и добрим књигама које ова издавачка кућа објављује.

Службени гласник је поклонио своја најновија издања Српском културном центру у Темишвару, настављајући тако дугогодишњу подршку српским институцијама у дијаспори.