Налазите се | Представљен РЕЧНИК БОЖАНСТАВА И МИТСКИХ ЛИЧНОСТИ СВЕТА

У Кафе – књижари – галерији Гласник, у уторак 5. априла, представљен је Речник божанстава и митских личности света, објављен у саиздаваштву Гласника и Института друштвених наука.

О књизи која представља истински издавачки подухват говорили су приређивачи издања Александар Бошковић и Милан Вукомановић, Горан Башић, директор Института друштвених наука, и проф. др Славиша Орловић, уредник Гласникове библиотеке „Друштво и наука“ у оквиру које је објављено ово издање.

На припреми ове књиге, која садржи 655 одредница, радило се пуне три деценије, а већина сарадника на пројекту су академици и професори универзитета из различитих области с подручја бивше Југославије, а помоћ су им пружиле и колеге из иностранства. Уредник издања био је Драган Кабадајић, такође један од Гласникових уредника.

Горан Башић је подсетио да Институт друштвених наука слави идуће године 60 година и да је пре 30 година био на четвртом месту међу југословенским издавачима, а ова књига је, приметио је, први корак ка враћању угледа који је Институт имао као издавач значајних научних синтеза. 
„Посебно ми је стога задовољство што је Институт учествовао као саиздавач у припреми овог издања, за које сам сигуран да ће бити добар водич за све који се баве овим темама, али и добро штиво за студенте“, рекао је Башић.

Славиша Орловић се захвалио колегама приређивачима и сарадницима који су годинама истраживали и прикупљали грађу нагласивши да ова књига представља и одличан пример доброг саиздавачког односа (Гласника и Института друштвених наука).
Он је такође оценио да би Речник свакако био међу озбиљнијим кандидатима за издавачки подухват године на прошлогодишњем Међународном сајму књига у Београду да је објављен до тада, али то није било могуће јер је било потребно додатно време да се садржај усагласи с ауторским правима на илустрације које су публиковане у књизи.

Један од приређивача овог капиталног издања Александар Бошковић, иначе научни сарадник Института друштвених наука, истакао је да Речник представља јединствен подухват у глобалним размерама када је реч о обиму и начину презентације различитих географских и културних целина.
„Овај пројекат је започет још 1986. и рад на њему понекад је заиста изгледао као вечност, а многи учесници у њему више нису међу живима – коначно, уз изврсну сарадњу с издавачима и свим сарадницима који су учествовали у његовој припреми и објављивању, он је данас објављен“, рекао је Бошковић.

Милан Вукомановић, такође један од приређивача, истакао је да ова књига сведочи и о контексту у ком је настајала и начину на који су сазревали рукописи који су на крају постали њен део.
„Ова књига је такође једно својеврсно митолошко биће, јер је рад на њој био дуг и тежак, а ако је за њен настанак било потребно 30 година, надам се да ће и њено трајање бити бар толико“, закључио је Вукомановић.

Речник божанстава и митских личности света на једном месту и у релативно ограниченом обиму представља широк дијапазон светских култура кроз њихова најистакнутија митска бића и божанства. С обзиром на то да су митологије старе Грчке и Рима већ обрађиване на нашим просторима, оне нису укључене у овај општи преглед, тако да би овај Речник могао да се укључи у категорију која се на енглеском говорном подручју назива Non-Classical Mythology.
Књигу су у свом коначном облику приредили Александар Бошковић (научни саветник Института друштвених наука и редован професор Универзитета у Београду), Милан Вукомановић (редовни професор Универзитета у Београду) и Зоран Јовановић, а на пројекту је до своје преране смрти (2013) радио и Тибор Живковић (научни саветник Историјског института у Београду). На Речнику је сарађивало укупно 14 аутора из три државе, међу којима су и један редован члан САНУ (Александар Лома), редовни професори (Бошковић и Вукомановић), један професор емеритус (Раде Божовић), два научна саветника (Марко Бабић и Тибор Живковић) – а посебно треба истаћи и постхумно објављене прилоге најистакнутијих истраживача с ових простора из области јужноамеричких студија (Тибор Секељ) и јудаистике (Еуген Вербер).