ТИТО – ЛОВ – ПОЛИТИКА
ТИТО – ЛОВ – ПОЛИТИКА
треће измењено и допуњено издање, 2011.
15 х 23 цм, 312 стр.
броширан повез, латиница
978-86-519-1173-9
Пуна цена:
330,00 ДИН

Цена на сајту:
313,50 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Лов је древна људска вештина, однос човека и природе, прво­битно детерминисан законима одржања временом је пре­ра­стао у посебан облик друштвене свести. Из необичне перспективе односа ловца и ловине, законитости живота и друштва дале су се најбоље видети, пре свега кроз однос и посвећеност ловаца а кас­није и кроз политичке и територијалне амбиције које су се, са простора ловишта, неминовно преливале на шири простор државе. У животу бив­шег југословенског председника Јосипа Броза Тита лов је, скоро опсесивно, заузимао централно место. Не само као хоби и пре­дах од државничких и партијских обавеза, ловишта су често била мес­та важних састанака на којима су доношене судбинске одлуке. Дoктор Данило Тодоровић, дугогодишњи директор ЛШГ „Јелен“, у чијем окриљу је било и „Беље“, двадесет година је ловио са Титом бивајући често сведок разних догађаја од хуморних до врло озбиљних. У  „Јелен“ су долазили многи, од великих светских државника (Хрушчов, Брежњев, Чаушеску, Хонекер, Кадар…) до првака тадашње југо­словенске политичке сцене, светских бизнисмена и угледника који су хтели да лове тамо где лови југословенски председник.

Књига Тито – лов – политика није само мемоарска прича Данила То­доровића већ и аутентично сведочанство о времену и људима, Јо­сипу Брозу као ловцу и као сабеседнику, ловцима и ловини, политици и моралу.

Представљена књига
ТИТО – ЛОВ – ПОЛИТИКА

25. Мај 2010.

Књига Данила Тодоровића Тито – лов – политика, у издању Гласника, представљена је у понедељак, 24. маја, у Клубу – књижари – галерији Гласник.

О књизи су говорили Милоје Поповић Каваја, мр Војимир Новаковић, Петар Арбутина и аутор.

Поповић је, набрајајући мноштво детаља описаних у књизи, шаљиво закључио да је реч о делу „без мане“, док је Новаковић констатовао да је у књизи на аутентичан начин описан и „полтронизам као карактерна особина Балканаца, посебно кроз односе испољене у лову тадашњих политичара са Титом“.

Арбутина, jедан од Гласникових уредника, приметио је да је аутор „успео да остане непристрасан и да објективно прикаже догађаје у којима је и сам учествовао“. 

Аутор и дугогодишњи директор ловног газдинства „Јелен“ најпре jе захвалио издавачу, нагласивши да књига не представља његову „претензију да се представи као писац“ већ „само покушај да се испричају неки догађаји и опишу личности које су обележиле једну епоху“.

Тодоровићeва књига, која садржи велики број аутентичних фотографија од којих многе нису до сада објављене, показује да је и у лову постојала политичка хијерархија. Кроз књигу, уз многе светске државнике тог периода, пролази плејада домаћих политичара – Едвард Кардељ, Александар Ранковић, Стане Доланц, Владимир Бакарић, Светозар Вукмановић...

Уз историјско-документарну и књижевну вредност, делo афирмише лов и ловство као привредну грану. У животу бив­шег југословенског председника Јосипа Броза Тита лов је, скоро опсесивно, заузимао централно место. Не само као хоби и пре­дах од државничких и партијских обавеза, ловишта су често била мес­та важних састанака на којима су доношене судбинске одлуке. Тодоровићева књига Тито – лов – политика није само мемоарска прича већ и аутентично сведочанство о времену и људима, Брозу као ловцу и сабеседнику, о ловцима и ловини, о политици и моралу.