Налазите се | Представљена књига ПАРАНОЈЕВА БАРКА, Речник маргинализама

Књига ПАРАНОЈЕВА БАРКА, Речник маргинализама Предрага Ж. Вајагића и Бранислава Зукића, представљена је у уторак, 13. фебруара, у Клубу – књижари – галерији Гласник.

О књизи објављеној у колекцији „Гласови“, осим аутора, говорио је и Петар В. Арбутина, уредник овог издања и извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Арбутина је напоменуо да је реч о истински необичној и занимљивој књизи, након које нећемо бити паметнији, али ћемо свакако постати разборитији и духовитији, и уједно схватити да је права сфера слободе она у којој човек може искрено да се насмеје свему, укључујући и себи самом.

„Ова књига је заправо о језику и ономе шта он све може да буде, и за такву врсту литературе треба бити храбар и духовит, а ја је видим и као својеврсни отпор одређеном језичком редукционизму“, констатовао је он.

Речник маргинализама, према његовим речима, јесте и својеврсни водич кроз море језичких искривљења, играња са појмовима и животних истина, из перспективе барке која лута по маргинама живота и рукавцима смисла.

„Маргина, из перспективе ове књиге, није више место где престаје утицај моћи једног друштва, већ простор у који је утекла истина, дух, сатирични поглед, горки сарказам и ведра иронија и све друго што је имало снаге и храбрости, интелигенције и воље да се духовито наруга озбиљности којом нас коре и покоравају“, истакао је Арбутина.

Он је оценио да су аутори ове књиге, који се баве сатиром али су и колумнисти и оснивачи регионалног књижевног портала „Маргиналац“, заиста направили барку-књигу покушавајући да од потопа спасу дух речи и игру, а да су њему најупечатљивији они маргинализми који дефинишу ствари које су нам пред очима, али их не промишљамо на тај начин јер нас превише боле.

Вајагић је навео да књига обухвата 760 појмова, који су одабрани следећи жеље аутора да се поиграју речима и притом их повежу у једну сатиричну причу, тако да она на крају говори о стварима које нису у центру пажње.

„Желели смо да на тај начин отворимо врата маргинализмима и уједно дођемо до могућности да саопштимо неку своју истину; покушавали смо притом да се поиграмо речима – да тамо где је нешто превише бистро замутимо, а где је мутно да разбистримо“, нагласио је Вајагић казавши да је књига намењена, пре свега, онима који воле језик и сматрају да се велика магија крије код Винавера, Раблеа, Стерна...

Зукић је објаснио да је појам маргине одабран као резултат њихове амбиције да се начини отклон од тзв. мејнстрима.

„Временом је збир од 150 основних појмова нарастао до цифре која је на крају обухваћена овом књигом“, рекао је он.

Зукић и Вајагић су навели да ван ове књига имају још око 1.000 појмова до којих су дошли под утицајем свега што су читали - од литературе уз коју су одрастали до новинских чланака који су их понекад шокирали, а понекад уливали наду да може бити боље. На крају су на најсликовитији начин представили концепцију и садржај своје књиге, симултано читајући измаштане рецензије ове књиге које су наводно писале различите познате личности, а које су заправо они приредили у сатиричном духу како би на најбољи начин приближили идеју на којој почива ово њихово дело.