Налазите се | Одржана промоција књиге Црњански – политичке и друге асоцијације
У Сали „Васко Попа“, на Међународном београдском сајму књига, одржана је промоција капиталног дела Зорана Аврамовића, у издању Службеног гласника, Црњански – политичке и друге асоцијације, која пружа нове увиде у политичка и идеолошка уверења једног од највећих српских писаца. На промоцији књиге говорили су књижевник, филозоф и уредник Милан Орлић, директор Гласниковог Сектора за издавање књига Петар В. Арбутина и аутор.

Квалитет књиге огледа се и у вештом побијању митова везаних за чувеног писца, као и у успостављању паралеле између данашњих вредносних квалификација карактеристичних за либералну демократију и међуратног и послератног доба у којем је писац живео. Аутор истиче да је још у то доба започела култура јавног говора слична данашњој по природи механизма спровођења.

„Писању ове књиге приступио сам с циљем истраживања присутности међуратне мисли Милоша Црњанског данас. Често се испостави да су књижевници заробљени у свом времену и да сваки политички мислилац идејама обухвата своје време. Ипак, Црњански је, осим што је мислима обухватио своје време, направио и искорак. Увек изложен клеветама, вербалним нападима, чак и суђењима, у суштини је реаговао на поремећај равнотеже између домаће и стране књижевности“, истакао је аутор књиге Зоран Аврамовић.

Друге асоцијације које уско везују Милоша Црњанског и догађаје из протеклих неколико деценија, које писац није доживео, али се јављају као константа, јесу Југославија и Срби, Срби и Запад, демократија и тоталитаризам, српске и иностране политичке личности, Италија, Немачка, Шпанија, новинарство, па и љубав.

„Значај књижевног опуса Милоша Црњанског постаје све већи како време одмиче, а и све је лакше уочити да је направио раскид с аутоколонијалним духом који је почео да доминира српском књижевношћу тога доба. У Црњанском, Србија али и Југославија, добили су аутохтоног писца светског реномеа“, изјавио је Милан Орлић.

Милош Црњански се по повратку у Србију, односно тадашњу Југославију, упркос плодним књижевним данима и објављивању књига, сусретао с неком врстом љаге на имену и вредносним квалификацијама које су му арбитрарно додељивале владајуће снаге. Тек од деведесетих година 20. века долази до преиспитивања његовог статуса непожељности, скоро 15 година након што је преминуо.

„Значај Милоша Црњанског није само у његовом квалитетном опусу, који обухвата и најзначајније књиге српске књижевности, већ и у томе што је за собом оставио значајне увиде о својим савременицима, важним личностима историје. Његове аналитичност и заинтересованост за догађаје који су се збивали у непосредном окружењу заслужне су за то што сада имамо могућност да осетимо zeitgeist турбулентног периода европске историје. Свака изговорена и написана реч једног писца увек носи тежину, што је случај и са Црњанским, али управо накнадни тумачи кроје слику о некоме и стварају простор аксиолошких празнина, које Зоран Аврамовић у овој књизи успешно успева да помири“, изјавио је директор Гласниковог Сектора за издавање књига Петар В. Арбутина.

Службени гласник је у на 66. Међународном сајму књига већ одржао промоцију књиге Роман о Лондону у енглеском преводу, а наредних дана ће бити одржане и промоције књига Речник поп икона и Речник јунака поп културе, Владимира Ђурића, као и књиге Сергије Лукач – Прометеј новинарства, аутора Радивоја С. Петровића и Слободана М. Пенезића.