Налазите се | Представљена књига СРПСКИРИЧАРСКА РЕЧОРЧИЦА

У уторак, 5. марта, у Клубу – књижари – галерији Гласник представљена је књига СРПСКИРИЧАРСКА РЕЧОРЧИЦА ‒ Речник детињих речи и израза, Весне Смиљанић Рангелов.
Осим ауторке, о књизи су говорили др Владимир Вукомановић Растегорац, професор Учитељског факултета и књижевник, Јована Папан, ранији главни уредник портала Детињарије и ауторка Гласниковог издања Политика за децу, и Петар Арбутина, уредник издања.
На почетку представљања, Петар Арбутина је казао да је ова књига истовремено занимљива литература и вокабулар, водич кроз дечију машту и заборављена игра у исказу и семантичким претумбацијама које језик чине оним што заиста јесте. „Језик је жив, он стално пулсира некаквим новим значењима, а одговорни народи и нације стално то бележе у својим речницима“, нагласио је уредник издања.
Ова књига је уникатна, драгоцена и неопходна одбрана дечијег права на детињство, сматра Јована Папан, која је, говорећи о бројним разлозима зашто родитељи треба да читају Речорчицу, између осталог рекла и да су језичке креације малишана сјајно место за урањање у дечју психу, да бисмо лакше разумели како они виде и доживљавају свет, а самим тим и научили да се с њима боље повежемо и разумемо. Додала је и да ће тако и деца осећати да њихове језичке „грешке“ можда уопште нису грешке, већ проналасци и стваралаштво.
Др Владимир Вукомановић Растегорац се посебно осврнуо на духовит предговор, писан на један особен начин, док сама књига делује доста разиграно, са много аутентичних дечјих цртежа, чему доприноси и „прозирна“ структура речника. „Верујем да је било забавно, али колико је било тешко направити ову књигу постаје јасно када уронимо у тај дечији језик“, казао је он, говорећи о најчешћим језичким механизмима и о томе шта нам они откривају о дечијем мишљењу.
„Једна од основних вредности ове књиге за мене и моје студенте јесте то што показује да ово нема везе са грешкама; деца веома добро осећају језик, а те ’грешке’ су веома промућурно уочавање правилности у језику које се само нису оствариле до краја. С друге стране, оне су производ једне особене перцепције и разумевања света“, казао је професор Вукомановић Растегорац, истичући да је посебно занимљиво то што деца својом креацијом имају моћ да утичу на своје најближе. „Једна реч постаје нека врста лозинке унутар породице, те речи можда не постоје, али оне делују као врста везе која се између њих остварила у језику“, нагласио је он.
„Ова књига има у себи и неку врсту поезије какву у многим савременим песничким збиркама нећете наћи колико на неким страницама овог речника; та инвенција, тај хумор, пратиће вас док пролазите кроз ово Веснино дело“, закључио је он.
Ауторка је захвалила порталу Детињарије као и свим сарадницима, истакавши да књига има 668 коаутора и нагласивши да је специфичност овог речника у томе што треба и може послужити као грађа не само за забаву већ и за даља научна истраживања на пољу различитих дисциплина, а посебно психолингвистике и код нас још увек младе науке – лингвистике дечјег језика. Ово је прва збирка лексикографски обрађених „детињизама“ – речи које су деца створила у узрасту од једне до петнаест година.
„Књига даје могућност да се у њу додатно бележе и нове речи, чиме постаје ваш породични речник“, поручила је ауторка.