Налазите се | Ново признање за Гласник!

У четвртак, 16. маја 2019, додељена је награда „Бранко Јелић“ за најбољи превод с француског на српски, у категорији „идеје“. Ова престижна награда у области преводилаштва додељена је Владимиру Павловићу за превод књиге ЕКОНОМСКЕ И ДРУШТВЕНЕ ПОСЛЕДИЦЕ РАТА У СРБИЈИ Драгољуба Јовановића, објављене 2018. године у издању Гласника.

Награду „Бранко Јелић“ основали су Француски институт у Србији, Удружење књижевних преводилаца Србије и Међународни центар за књижевне преводиоце у Сремским Карловцима. Од јануара 2018. награду додељују Француски институт у Србији и Удружење књижевних преводилаца Србије. 

Награда се додељује најбољим преводима с француског на српски, објављеним у Србији, за три категорије превода:

-        „идеје“: есеји и дела која нису из области фикције, а која доприносе бољем разумевању савременог света и напредовању у области друштвених наука;
-        „фикција“:  роман, драма, поезија…
-        „открића“: књиге за младе, стрипови, графички романи, монографије, путописи, биографије, аутобиографије…

Књига ЕКОНОМСКЕ И ДРУШТВЕНЕ ПОСЛЕДИЦЕ РАТА У СРБИЈИ студија је Драгољуба Јовановића (1895–1977) која је иницијално објављена је у Француској 1930, као део збирке „Економска и друштвена историја Светског рата“, а коју је Карнегијева фондација за међународни мир штампала у едицији која обухвата 230 студија публикованих од 1919. до 1940. године. Јовановићева студија била је једини наслов из „Српске серије“ у тој едицији, а сада ју је Гласник уврстио у своју едицију Велики рат.

Нова награда је уједно и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије књиге и аутори су у минулих неколико година награђени бројним угледним наградама у области културе и издаваштва.