Налазите се | Уручена Награда „Никола Милошевић“

Награда „Никола Милошевић“, коју додељује Радио Београд 2 – програм културе и уметности, за најбоље књиге из области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, уручена је данас на свечаности у Каменој сали Радио Београда, а том приликом обележен је и 66. рођендан Радио Београда 2.

Награду је уручио в. д. главног и одговорног уредника Радио Београда 2 Радован Пантовић, а у име лауреата признање је примила Милка Зјачић Аврамовић, уредница награђеног двотомног дела.

Проф. др Уна Поповић, чланица Жирија, наводи да је двотомна студија Онтологија уметности Мирка Зуровца посвећенa фундаменталној дисциплини унутар естетике. „Онтологија уметности се бави бићем уметничког дела у најпрегнантнијем филозофском смислу. Ово темељно истраживање представља саму срж начина на који се професор Зуровац бави естетиком и, могло би се рећи, завештање које је својим дугогодишњим радом оставио нашој филозофској и културној баштини.“

„Награде су синергија добрих мисли и правих и правовремених препознавања. Драго ми је да се то и овде десило, јер ова релација постоји између Радио Београда 2 и Службеног гласника већ дуже време, будући да су Гласникови аутори и раније били лауреати ове награде“, рекао је у обраћању присутнима Петар Арбутина, уредник у Гласнику. Он каже да је указивање на ове квалитативне додире данас још важније, с обзиром на то да смо сведоци промене издавачке програмске парадигме у односу на овакве књиге, што је вероватно последица издавачког опортунизма, али и интелектуалне корумпираности академске заједнице. „У том смислу ми је посебно драго да је књига професора Зуровца препозната као капитално дело, што она и јесте, али и као дело које стоји у истој равни са сличним књигама и истраживањима објављеним у свету, у богатијим и већим културама. То је прави начин да се одржи присуство у симболичком и креативном смислу имена и дела професора Николе Милошевића, препознавањем његових интелектуалних настављача. Поготово ако узмемо у обзир широку перспективу Онтологије уметности и изграђен методолошко-интелектуални дискурс откривања кључних тачака важних за препознавање уметности и креативности у најширем смислу“, истакао је Арбутина.

Захваљујемо Радио Београду 2 као добром и искреном домаћину, који је увек отварао врата за нова Гласникова издања, та сарадња траје деценијама, стручном жирију, али посебно колегиници Милки Зјачић Аврамовић, која је учинила све да ова књига изгледа овако репрезентативно, садржински и графички, и која је уредила и претходне две књиге професора Зуровца (Методско начело естетике, Идеја естетике), учинивши све да се дело, присуство и значај професора Зуровца сачувају у културним, академским и научним круговима.