Налазите се | Богатство програма Гласникових сајамских активности

Гласников сајамски дан у четвртак, 25. октобра, свакако је обележила додела награде намењене најбољем издавачу, која нам је ове године додељена четврти пут, али и друге занимљиве активности.
На Гласниковом штанду организовано је дружење с малишанима и студентима Факултета примењених уметности у Београду, уз нову Гласникову књигу за најмлађу публику – ОБЛИКОВАЊЕ ПЛАСТЕЛИНА – помоћу три основне фигуре, Бернадет Кучарт. Уз ову књигу деца помоћу три основне фигуре (лоптице, црвића и капљице) лако, играјући се, могу да праве животиње од пластелина.
Посебно су занимљиви били дружење и разговор о књизи ДУША ВИНА, које је Гласник организовао у ресторану „Златник“, у Хали 4 Београдског сајма.
Ова луксузно опремљена књига обухвата текстове 17 аутора, међу којима су и наш једини нобеловац Иво Андрић, као и два добитника Нинове награде (Александар Гаталица и Владимир Пиштало). Међу ауторима који су писали текстове у славу вина, о духу вина, о филозофији вина, о култури вина и души вина... налазе се и песник Драган Јовановић Данилов, сликар Милан Туцовић, новинар и рок критичар Петар Пеца Поповић... Најмлађи аутор је дипломирани енолог и сомелијер пореклом из Жупе Александровачке, а образован у Немачкој  Андрија Јакшић. О вину је писало и 13 професора универзитета: Жарко Требјешанин, Бранко Васиљевић, Веселин Вукотић, Милан Јовановић, Вукашин Павловић, Андрија Димитријевић, Славиша Орловић, Бранко Ђуровић и Дамир Грубиша, те професори и признати књижевници попут Виде Огњеновић, Ратка Божовића, Сање Домазет и Михајла Пантића.
У сваком тексту је представљена по једна винарија из Србије, као и винарија „Плантаже“ из Црне Горе. Избор винарија начинили су аутори текстова на основу гостопримства винарија, специфичности вина или регије, поднебља и спремности винара да учествују у овом пројекту.
О књизи су овом приликом говорили уредник издања Славиша Орловић и аутори текстова. Орловић је напоменуо да се тежило томе да буде заступљена већина виноградарских региона у Србији, иако сигурно има још много оних који би се радо нашли у овој књизи и који су стога позвани да учествују у припреми другог издања. Уредник је такође захвалио и Гласниковој екипи која је учествовала у изради ове књиге, лекторима Марини Шапоњски и Иви Пивљаковић, као и дизајнеру Горану Ратковићу.
„Вино је део наше културе и један од најкомплекснијих природних производа на свету; оно је захват природе преточен у боцу и зачињен љубављу, а ова књига је мали допринос ширењу културе вина, па зато верујемо да ћете уживати у вину листајући њене странице “, закључио је уредник Орловић.
Гласников сајамски програм се наставља у петак, 26. октобра, представљањем три књиге које је приредио, превео и предговоре написао књижевни теоретичар и критичар Михал Харпањ, а о којима ће, осим њега, од 10 часова, у сали „Иво Андрић“ говорити Гојко Тешић, уредник издања, и Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.