Налазите се | Представљена књига ТИТО – НЕИСПРИЧАНО Блажа Мандића

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у четвртак, 9. новембра, пред бројним представницима медија, промовисана је књига ТИТО – НЕИСПРИЧАНО Блажа Мандића.

О књизи је најпре говорио уредник и извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига, Петар В. Арбутина, који је истакао да о Јосипу Брозу заправо још много тога није испричано, иако често мислимо да је о њему  све већ речено и написано.

„Посебно се има шта још рећи о Титу као обичном човеку, личности од крви и меса“, напоменуо је он.

Аутор ове необичне, надахнуте и документарно изузетне књиге јесте бивши саветник за штампу председника СФРЈ, Јосипа Броза Тита, који је више од две и по деценије провео у Титовом кабинету.

Арбутина је подсетио на речи славног Бонапарте – историја је след догађаја око којих смо се договорили и нагласио да се ми и даље веома колебамо, споримо и договарамо када је у питању период под Титовим руководством.

„Било да о Титу имамо позитивно и сентиментално мишљење, било да нам је он омражени историјски лик кога окривљујемо за све наше невоље, ми о њему у сваком случају имамо много више идеолошких и, надасве, баналних стереотипа, него што имамо критички заокружених и објективних истина“, истакао је Арбутина.

Према његовом суду, у књизи се на видело износи све оно што ће употпунити нашу представу и наше објективно знање о Титу, а највише ћемо сазнати о ономе сасвим обичном, људском, личном и културолошки особеном, што и чини личност једног државника.

Уредник је излагање завршио речима да верује „да је створена једна успешна књига која отвара дискурс и упућује на један солидан начин све оне који трагају за истином“.

О књизи је утиске изнео и Борко Гвозденовић, доајен југословенског новинарства и први читалац Мандићевог рукописа. Он је потврдио Арбутинино мишљење да је пред читаоцима одлична књига, сведочанство које открива податке и сећања какви никада до сада нису изашли у јавност.

„Ово је убедљиво најистинитија књига о Титу и права и реалистична историја нашег времена под руководством Броза. Остављајући политику и идеологије по страни, овде се налазе најпровереније и најаутентичније слике живота тог доба. Наш живот из тог времена представља нам неко из прво руке, по дужности најобавештенији човек Југославије у периоду 1954–1980. године – Блажо Мандић.“

Гвозденовић је истакао праву мајсторску вештину уредника да се оваква грађа правилно одмери, артикулише и уобличи. Захвалио је уреднику Арбутини и директорки Службеног гласника, Јелени Триван, који су подржали објављивање ове књиге.

Напослетку, о књизи је говорио и аутор Блажо Мандић.

„Мотив ове књиге је исти као и у претходним књигама. Реч је о скромном настојању да се бар део аутентичне грађе о једном добу сачува од заборава, да се не заборавља оно што је памћења вредно. Не, дакле, намера да се некадашња стварност идеализује, већ жеља да се додатно осветли и још једном критички сагледа и промотри.“

Мандић је истакао да није желео да прећутукује мане ондашњег система, али није могао ни да игнорише његове вредности и достигнућа. Истовремено је изразио жељу да заштити неке објективне истине од свакојаких злоупотреба, фактичких манипулација и фрустрација актуелног времена.

У књизи се, према ауторовим речима, налазе неки изузетно занимљиви моменти из Брозове свакодневице – дијалози с књижевницима Андрићем и Крлежом, са страним државницима, уметницима, писцима, светским звездама. Посебно се истичу сусрети са Че Геваром и Жан-Пол Сартром, али и с бројним другим познатим личностима, у чему увек има више нечег ведрог и анегдотског, него официјелног и протоколарно сувопарног.

Аутор је излагање, такође, завршио речима захвалности издавачу ове књиге - Службеном гласнику.