Налазите се | Представљен роман Озна све дозна

У уторак, 20. фебруара у Клубу – књижари – галерији Гласник представљен је други роман Александра М. Гајовића Озна све дозна. О књизи су, осим аутора, говорили проф. др Миливоје Павловић, адвокат и рецензент Драган Палибрк и књижевни критичар Петар Арбутина.

Професор Павловић је најпре подсетио на дугогодишњу успешну новинарску и телевизијску каријеру Александра Гајовића, а потом и указао на то да његова проза, писана у жанру трилера, има читљивост, динамику и проходност дневног новинарства, али овог пута обогаћеног књижевним одликама стварносне прозе. Он истиче да роман Озна све дозна поседује препознатљиве београдске топониме, док су јунаци најразличитији ликови из подземља и стварности, етике и естетике. „Гајовић пише узбудљиво, међутим, не могу да откријем ко је убица“, додао је професор Павловић.

Рецензент издања адвокат Драган Г. Палибрк, који се најбоље сналази као бранилац на најтежим суђењима за кривична дела у Србији, показао се и као достојан књижевни критичар, а запазио је да се најзанимљивији делови ове књиге дешавају управо у судници. Палибрк сматра да је аутор мајсторски евоцирао један догађај из прошлости тако што га је сместио у нама блиско време и приказао га на реалан начин. „Суђења оптуженима у овом роману доживљавамо као да смо на лицу места, те као рецензент нисам имао замерки на стручни део, јер га је аутор дочарао као да је већ деценијама присутан у српском правосуђу“, открива Палибрк.

Петар Арбутина је, говорећи о жанру трилера, напоменуо да га све више аутора схвата као добар начин да се проговори о друштвеној стварности, а све мање као круту норму. Кад је реч о наслову, Арбутина га доживљава као гномски детаљ, као чвориште смисла, који један полицијски случај подиже на виши ниво и води у експлозију значења и догађаја. „На крају се све тајне сазнају, а управо су тајне оно што нас најпре дефинише“, нагласио је он. „Гајовићеви јунаци, или антијунаци, прво у себи разрешавају недоумице које их муче, да би се онда окренули професионалним проблемима“, открива Арбутина.

Аутор Александар Гајовић каже да га је од првог тренутка када је ушао у судницу то место заиста фасцинирало и да за њега има прави драмски набој. „Много пута сам присуствовао суђењу и изрицању пресуде и то је утицало на мене да се определим за овај жанр“, открива нам аутор. Он додаје да је у припреми и трећи роман до краја године.