Налазите се | Аутори - Александар Л. Југовић
Александар Л. Југовић
Др Александар Л. Југовић (1971) завршио је (1994) Факултет политичких наука у Београду, на студијској групи за социјалну политику и социјални рад. Добио је диплому Универзитета у Београду као студент генерације. Магистрирао је (2001) и докторирао (2004) на Факултету политичких наука у Београду. На Дефектолошком факултету, сада Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију, у звање доцента изабран је 2004. године, а у звање ванредног професора 2009. године из уже научне области Социјална патологија.

Предаје предмете Социјална патологија, Социологија маргиналних група и Медији и девијације. Наставу изводи и на мастер и докторским студијама. Као гостујући наставник предаје на Факултету политичких наука Универзитета у Бања Луци.

До сада има преко 100 објављених библиографских јединица у научним и стручним публикацијама домаћег и међународног значаја. Излагао је радове на преко 30 научних и стручних домаћих и међународних скупова. Стални је рецензент више научних часописа међународног и националног значаја.

Учествовао је у више научних истраживачких пројеката домаћег и међународног карактера. Актуелно је руководилац подпројекта МЕДИЈИ И КРИМИНАЛ: КОНСТРУКЦИЈА РЕАЛНОСТИ, ЕФЕКТИ И МЕДИЈСКА ЕТИКА у оквиру глобалног пројекта “Криминал у Србији: феноменологија, ризици и могућности социјалне интервенције” (број 47011) које финансира Министарство просвете и науке Републике Србије, у извођењу Института за социолошка и криминолошка истраживања из Београда.

Бави се теоријом друштвене девијантности, феноменологијом друштвених девијација и маргиналних група, друштвеним девијацијама младих (посебно појавом насиља младих), односом медији – друштвене девијације и социјалном заштитом малолетних преступника.

Објавио је књиге:
◊ Друштвена патологија и нормалност - теоријске и практичне перспективе (Службени гласник, Београд, 2002);
◊ Теорија друштвене девијантности-парадигме и импликације (Службени гласник, Београд, 2009);
◊ Изван граница друштва: савремено друштво и маргиналне групе, са М. Милосављевићем (ФАСПЕР, Београд, 2009);
◊ Реформа система правно-институционалне заштите малолетних преступника (Сачувајмо децу, Београд,  2005), у коауторству са групом аутора;
◊ Млади загубљени у транзицији (ЦПА, Београд, 2004), у коауторству са групом аутора.

Сарадник је Института за криминолошка и социолошка истраживања из Београда. Био је члан радне групе за израду полазног оквира националне стратегије превенције криминала. Члан је уређивачког одбора-редакције научног часописа Социјална мисао из Београда. Члан је издавачког савета научног часописа Зборник Института за криминолошка и социолошка истраживања из Београда. Секретар је националног савета за оживљавање задужбинарства у Србији.
 
Писао је више стручних колумни за листове Блиц (2004. и 2005. године) и Политика (2010. и 2011. године).
ТЕОРИЈА ДРУШТВЕНЕ ДЕВИЈАНТНОСТИ
ТЕОРИЈА ДРУШТВЕНЕ ДЕВИЈАНТНОСТИ
Истраживање које подвргава компаративној и синтетичко-критичкој анализи парадигме о друштвеној девијантности: биоантрополошку, позитивистичку или социјално-патолошку, еколошку, структурално-функционалистичку, социјално-антрополошку или егзистенцијалистичку, интеракционистичку или конструкционистичку, радикално-критичку парадигму и парадигму социјалне контроле. Аутор даје и критичку оцену домета, контроверзи и импликација ових теоријских парадигми и актуелности у савременом друштвеном и научном контексту.'
прво издање
2009
16 х 24 цм
338 стр.
броширан повез
латиница
978-86-519-0272-0
Пуна цена:
715,00 ДИН

Цена на сајту:
679,25 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.