ЛЕЧЕЊЕ БИЉЕМ
Поглед у књигу
ЛЕЧЕЊЕ БИЉЕМ
саиздаваштво са „Записом“
прво издање, 2012.
16,5 х 23,5 цм, 304 стр.
тврди повез, латиница
ISBN: 978-86-519-1435-8
Пуна цена:
1.100,00 ДИН

Цена на сајту:
935,00 ДИН + (трошкови доставе)


Књигу тренутно не можете наручити од нас.

Пасионирани истраживач проф. Јован Туцаков својим радом обележио је динамичан период развоја југословенске народне медицине. Његово дело на проучавању наше медицинске флоре допринело је унаоређењу употребе лековитог биља код нас.

Биљни лекови кроз векове, од првих писаних споменика до данас имају огроман значај у терапији. Стотине веома важних лекова светске савремене фармакологије су биљног порекла.

Витамини, провитамини и антибиотици су такође производи биосинтезе биља.

Одлика мудрости проф. Јована Туцакова је у томе што као добар познавалац  народног живота, уноси не само како треба, него и како не треба употребљавати извесно лековито биље.

За име професора Туцакова везује се остварење првог Иинститута за фармакогнозију,  1940. године, који 1943. године мења име у Институт за проучавање лековитог биља.   Његово капитално животно дело је књига под називом: " ЛЕЧЕЊЕ БИЉЕМ ". Туцаков као писац је непосредан, врло приступачан. Он на разумљив начин пружа огроман број драгоцених података о познавању, брању, сушењу, чувању, хемијском саставу, дејству, употреби, гајењу, заштити, размножавању и преради лековитог биља и изради простих лекова од нашег, домаћег лековитог биља.

Све то је засновано на научним подацима домаћих и иностраних стручњака, тако да књига представља праву енциклопедију лековитог биља.