Налазите се | Аутори - МИОДРАГ Д. ГЛУШЧЕВИЋ
МИОДРАГ Д. ГЛУШЧЕВИЋ
МИОДРАГ Д. ГЛУШЧЕВИЋ

Рођен је у Пожеги 1930. Гимназију је завршио у Ужицу. На Вишој педагошкој школи у Београду студирао је историју и географију.  Дипломирао је на групи за историју на Филозофском факултету у Новом Саду.
 
Највећи део радног  века провео је у Ужицу као наставник у основним школама и  професор историје.  Био је у једном мандату директор Историјског архива у Ужицу, а потом професор историје у Гимназији и предавач  у Педагошкој академији. Као директора Архива учинио је много на модернизацији архивске службе и у погледу организације службе у Архиву и у раду са архивском грађом.. Повећао је број високообразованог кадра у Архиву, обезбедио њихову обуку у републичком Архиву. У време његовог мандата у Архиву је започето сређивање архивских фондова по јединственим методама по којим се тај посао обављао у свим Архивима у бившој  СФР Југославији. По престанку мандата, био је главни и одговорни уредник Ужичког зборника.
 
Бави се привредном историјом ужичког краја. У стручним публикацијама и зборницима  радова објавио је преко 20 прилога из ове области и дао значајан допринос изучавању привредне историје Ужица.  Главни је уредник Пожешког годишњака. У  СИЗ-у културе у општини Ужице био је члан Комисије   за заштиту споменика културе.
 
Библографија: Привреда Ужица у периоду шестојануарског режима у: Историја Ужица (1918–1975), књ. 2. (Ужице 1992); са А. Спасојевићем и Ђ. Пилчевићем, Осамдесет и пет година РО ТК „Цвета Дабић“ (Т. Ужице, 1985); Тридесет година Историјског архива у Титовом  Ужицу (Т. Ужице1979); Седамдесет и пет година Гимназије у Пожеги (Пожега 1996); Сто година електрификације Ужица 1900-2000 (са А. Спасојевићем) и Педест и пет година Историјског архива у Ужицу (Ужице 2003).
ДОЛАЗАК ПРВОГ ВОЗА У УЖИЧКИ КРАЈ 1912. ГОДИНЕ
Поглед у књигу
ДОЛАЗАК ПРВОГ ВОЗА У УЖИЧКИ КРАЈ 1912. ГОДИНЕ
Ове године навршава се сто година од доласка првог воза у Ужице. Поводом овог јубилеја историчар Миодраг Глушчевић написао је студију-монографију у којој је реконструисао околности у којима се овај догађај одиграо, и упечатљиво и с много детаља описао економски, друштвени и политички контекст у коме је настајала и развијала се целокупна железничка мрежа у Србији. Књига је занимљиво писана и богато илустрована и представља не само важан прилог упознавању историје српске железнице већ и друштвену хронику у којој се кроз причу о историји једне пруге говори о модернизацијским процесима који су неповратно изменили дотадашњи начин живљења и убрзали економску, али и културну размену са светом. '
саиздаваштво са Народнм музејем, Ужице
прво издање, 2012
24 х 17 цм
172 стр.
броширан повез
ћирилица
ISBN: 978-86-84859-41-1
Пуна цена:
1.320,00 ДИН

Цена на сајту:
220,00 ДИН + (трошкови доставе)
Акцијска цена:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)
ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРОДАЈИ КЊИГА НА САЈТУ И АКТУЕЛНИМ АКЦИЈАМА
Цена за чланове клуба са попустом:
220,00 ДИН
+ (трошкови доставе)