Налазите се | Аутори - Едгар Алан По
Едгар Алан По

Едгар Алан По

Едгар Алан По (Бостон, 19. јануар 1809 — Балтимор , 7. октобар 1849), амерички књижевник, песник, уредник литерарних магазина и један од најзначајнијих представника америчког романтизма. Едгар Алан По, за живота готово непознат, постао један од најутицајнијих америчких песника када су вредност његовог дела открили француски песници Бодлер, Маларме и Валери. Његове кратке приповетке сматрају се претечом детективског романа.

Биографија

Његов отац и мајка, Дејвид По мл. и Елизабета Хопкинс По (обоје глумци) преминули су у року од две године (отац 1810, мајка 1811.) након његовог рођења - након тога, По је одведен у Ричмонд, гдје је живео код Џона Алана, те онда послан у Енглеску где је од 1815. до 1820. похађао Manor School у Свиндон Њуингтону. Никад легално усвојен, презиме Алан узео је као средње име. Породица По је иначе пореклом из Шкотске, где је рођен и Едгаров отац.

Године 1826, По одлази на студије на вирџинијски универзитет под именом, али је избачен због коцкарских дугова, што га доводи у свађу с Џоном Аланом који га се тада одрекао као сина. Године 1827. придружио се војсци, лагавши о свом имену и старости; 1830. стиже до Вест Поинта, али је избачен годину касније због неизвршавања дужности.

О следећем периоду Поова живота мало се зна, осим да је 1833. живео с очевом сестром у Балтимору. Након што је с кратком причом Порука у Боци освојио 50 долара, започиње каријеру писца: у часописима Садерн литерари месинџер (у Ричмонду, где је стварао од 1835. до 1837.), те филаделфијским Бартонз џентлменз магазин и Грејемз магазин (1839 — 1843.), излазе нека од његових најпознатијих дела.

Године 1835, По се жени тринаестогодишњом рођакињом Вирџинијом Клем, која ће касније од последица туберкулозе постати инвалид, те на крају и преминути, што се сматра узроком Поовог необузданог алкохолизма. Славна песма Анабел Ли (1849.) посвећена је Вирџинији.
Његова прва збирка, Приче из Гротеске и Арабеске, појавила се 1840. године, а садржи једно од његових најпознатијих дела, Пад куће Ашерових. У раним четрдесетим годинама 19. века, излази и Шкољкарева прва књига, његово најпродаваније дјело.

Мрачна поема о изгубљеној љубави, Гавран донела је Поу светску славу кад је издана 1845, а Убиства у Rue Morgue те Украдено писмо, такође из тог периода, сматрају се Поовим најпознатијим криминалистичким романима. Такође, био је активан књижевни новинар.

Године 1848, депресиван и у очају, По покушава самоубиство. Након тога је након забаве на путу новој заручници нестао на три дана. Појавио се у врло чудном стању у Балтимору, где је и на крају преминуо 7. октобра 1849.

Дела

Поов опус обилује романима, кратким причама те песмама и сматра се огромним доприносом светској књижевности, поготово у жанру хорора и криминалистике.

Кратке приче

Убиство
Береница
Црни мачак
Бачва амонтиллада
A Descent into the Maelstrom
The Devil in the Belfry
Анђео свега чудног
Посед Арнхајм
Елеонора
Чињенице о случају господина Валдемара
Пад куће Ушер
Златни кукац
Ђаво перверзности
The Island of the Fay
Ландоров летниковац
Маска црвене смрти
Месмеричко откривење
Убиство у улици Моргуе
Дугуљасти сандук
Јама и клатно
Превремени покоп
Украдено писмо
Тишина
Издајничко срце
The Thousand-and-Second Tale of Scheherezade
Фон Кемпелен и његово откриће
William Wilson
Човек светине
Рукопис пронађен у боци
Лигеја

Романи

Авантуре Артура Гордона Пима
Дневник Џулијуса Родмана
Сфинга
The System of Dr. Tarr and Professor Fether
A Tale of the Ragged Mountains
The haunted Palace
Песме
Алоне
Анабел Ли
Елдорадо
Леонора
Sonnet: To Science
Звона
Гавран
To Helen
Ulalume

ЕУРЕКА
ЕУРЕКА
Космичка визија светског класика први пут на српском језику! Шта је он знао о космологији? Ништа. А ипак је био у праву. Парадоксе космологије писац решава путем своје изванредне интуиције. „Нешто ново у човековим физичким и метафизичким знањима“, казаће. „Ово је као песма, али интелектуална, и све у њој речено антиципира будуће истинске увиде о пореклу и природи света. Судите о томе кад ме више не буде било.“'
превео Милан Милетић
прво издање, 2008.
10,5 x 17,5 цм, 184 стр.
броширан повез, латиница
978-86-7549-770-7
Пуна цена:
550,00 ДИН

Цена на сајту:
467,50 ДИН + (трошкови доставе)

Књигу тренутно не можете наручити од нас.