Налазите се | Јовану Бабићу уручена награда Никола Милошевић

У Каменој сали Радио Београда, у уторак 12. фебруара, организована је свечаност прославе рођендана Другог програма Радио Београда. Том приликом уручена је и награда „Никола Милошевић“, која се додељује најбољој књизи у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије, објављеној током прошле године, а која је ове године припала Јовану Бабићу за дело Огледи о одбрани у издању Гласника.

У образложењу жирија, који је радио у саставу: проф. др Ива Драшкић Вићановић (председница), проф. др Мило Ломпар и проф. др Драган Проле, између осталог, наведено је и да аутор у овој монографији представља нешто што би се могло назвати феноменологијом зла и одговорно, пажљиво и прецизно, кроз призму круцијалних етичких категорија, посматра проблеме идентитета, личног и колективног, проблем сецесије, праведног рата, хуманитарних интервенција и политичких санкција.

Обраћајући се присутнима, Бабић је нагласио да је поносан на то што је добио награду „Никола Милошевић“ у времену када се много пише, а мало чита. Он се уједно присетио и својих полемика са Николом Милошевићем око појма „кетман“, а посебно након изласка књиге Заробљени ум Часлава Милоша, и истакао да је кључна ставка у његовој анализи појма одбране – разлика између принципијелних и приденцијалних разлога у њеној артикулацији, која заправо прати логику те његове дугогодишње дискусије са Милошевићем о кетману.

Централна тема књиге Огледи о одбрани јесте одбрана у неким од њених многих разуђених и различитих видова, који одражавају величину и сложеност живота који представља потенцијално бескрајан простор за настанак, развој и трајање најразличитијих вредности, које све могу постати циљ и предмет одбране.

Нова награда је уједно и ново признање за Гласниково издаваштво у целини, чије књиге и аутори су у минулих неколико година награђени бројним престижним наградама у области културе и издаваштва. Ово је, иначе, шести пут да је ова престижна награда додељена једном Гласниковом издању, што свакако показује и оправданост и успешност Гласниковог издавачког концепта, усмереног, пре свега, ка објављивању капиталних издања и квалитетне научне и стручне литературе.