Налазите се | Руски министар културе обележио отварање Сајма књига

У Београду је у недељу, 21. октобра, свечано отворен 63. Међународни сајам књига, а овај дан је обележило представљање књиге РАТ – МИТОВИ СССР-а 1939–1945, Владимира Мединског, објављене у издању Гласника, о којој је говорио и њен аутор, актуелни министар културе Руске Федерације.

Пред многобројном публиком у сали „Иво Андрић“, учесници овог догађаја, свакако једног од важнијих на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду, осим Владимира Мединског, били су и Сања Милић, програмски уредник Сајма књига, Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига, и Вања Сладоје, преводилац.
Након поздравне речи Сање Милић, која је модерирала трибину о овом важном издању, говорио је Петар В. Арбутина, који је изразио захвалност Владимиру Мединском зато што је пронашао време да посети Сајам књига у Београду и говори о својој књизи. Она, како је констататовао Арбутина, иначе уредник овог издања, указује на важно питање: Како смо добили рат и како смо изгубили мир?
„Она показује како и даље не успевамо да разрешимо једну истину која нам је увек ишла у сусрет, а коју је западна пропаганда занемаривала - Владимир Медински се управо бави таквим истинама, онима које смо накнадно сазнавали“, оценио је Арбутина.
Владимир Медински је најпре захвалио издавачу и преводиоцу српског издања, рекавши да је ова књига писана пре десет година превасходно за руско тржиште, те да је стога било пуно посла за преводиоце.
„Она је публицистичког карактера, а настала је као резултат мог увида у то да међу младим људима у Русији има много оних који не знају ништа или знају погрешне ствари, из лоших извора, о дешавањима која се у књизи обрађују“, казао је Медински, додавши да су га занимали искључиво факти и разобличавање тзв. црних митова.
Он је такође констатовао да они који покушавају да спроведу ревизију историје заправо желе да контролишу ток даљих збивања, због чега се, уосталом, води и информацијски рат у свету.
„Не требају нам митови, већ истина“, нагласио је Медински, напоменувши да његова  књига не доноси нека нова открића када су у питању догађаји који се описују, већ да она само на једном месту сумира фактографију о њима. Рекао је да је књига писана једноставним стилом и језиком, како би сви могли да је разумеју и читају како им одговара, будући да се она не мора читати од почетка до краја, већ у сегментима и према личном интересовању. 

Гласников сајамски програм наставља се данас, а у среду ће у 12  часова у сали „Иво Андрић“ бити представљена нова Гласникова едиција, ПРВИ СВЕТСКИ РАТ У СРПСКОЈ КЊИЖЕВНОСТИ, док ће у 17 часова на Гласниковом штанду Александар Гаталица потписивати примерке свог романа Последњи аргонаут.


Добро дошли!