Налазите се | Нова награда за Гласник на 63. Међународном београдском сајму књига!

Књига КРАЈ БЕОГРАДСКЕ КАЛДРМЕ Драгана Боснића, коју је Гласник објавио средином ове године, добитник је награде за најбољу фото-монографију Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), која је додељена у петак, 26. октобра, у сали „Васко Попа“, у оквиру 63. Међународног београдског сајма књига.
Жири Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије у саставу Давид Вартабедијан (председник), др Зоја Бојић и Данијела Парацки је, између осталог, у образложењу одлуке о овој награди навео да је фото-репортер, новинар и писац Драган Боснић „саставио речима и сликом портрет једног града, Београда, и портрет једног живота“. Такође се констатује и то да „ауторова креативност у начину на који спаја текст и одговарајућу фотографију даје посебан квалитет овој изузетној а непретенциозној књизи".
Приче Драгана Боснића јесу својеврсно путовање у прошлост, које наговештава узбудљиву авантуру дечака рођеног и одраслог на београдској калдрми шездесетих година прошлог века. Нова генерација која стасава у то време и која није памтила минули рат, покушава да кроз живот гази играјући се и стварајући нови дух града. Драган Боснић познаје прави израз лепоте Београда онда, али и сада када је асфалт увелико заменио калдрму, јер су, према речима Жака Превера, најбољи познаваоци града „они који су му жртвовали своје кораке расипајући их нештедимице“.