Налазите се | Гласниковом издању додељена Награда „Сретен Марић“
Управник Библиотеке Матице српске, Селимир Радуловић, уручио је у петак, 15. септембра 2017, угледну Награду „Сретен Марић“ лауреату за најбољу есејистичку књигу из области књижевности и филозофије у 2015. и 2016. години, проф. др Мирку Зуровцу, за књигу ИДЕЈА ЕСТЕТИКЕ, која је објављена у издању Службеног гласника (уредница Милка Зјачић Аврамовић).
 
Књизи ИДЕЈА ЕСТЕТИКЕ је ова престижна награда, коју су установиле Библиотека Матице српске и Скупштина општине Косјерић, додељена почетком јуна ове године.  
 
У образложењу жирија је, између осталог, наведено да је „књига ИДЕЈА ЕСТЕТИКЕ имала изузетан одјек у свету критичке мисли“. 
 
Доц. др Уна Поповић је истакла да се „ИДЕЈА ЕСТЕТИКЕ одликује нарочито израженим фокусом на филозофске и историјске услове унутар којих и долази до формирања те дисциплине“, а да „професор Зуровац у овом погледу истражује и анализира веома широку лепезу како филозофских, тако и уметничких, па и научних и економских околности које одређују формирање идеје да подручју естетског треба приступити на особен начин, уважавајући његову теоријску аутономију“. 
„Пратећи проблем естетике, професор Зуровац даје веома комплексну и систематизовану слику развоја филозофије, али и културе ренесансног и модерног доба. ИДЕЈА ЕСТЕТИКЕ се, стога, може читати и као својеврсно разлагање начина на који су данас оформљене неке од за нас најутицајнијих парадигми разумевања уметности, лепоте и културе, почев од идеје о уметнику као генију, па до тезе о нужној вези уметности и лепоте“, констатовала је она.
 
ИДЕЈА ЕСТЕТИКЕ је део капиталне трилогије, како у теорији, тако и историји естетичке мисли данас, и уз монографију ТРИ ЛИЦА ЛЕПОТЕ (такође објављена у издању Службеног гласника) и књигу МЕТОДСКО ЗАСНИВАЊЕ ЕСТЕТИКЕ (у припреми), једно је од највреднијих остварења из филозофске радионице проф. др Мирка Зуровца и представља важно дело за нашу културу.