Роман Последњи аргонаут Александра Гаталице, објављен ове године у издању Гласника, добио је још једно књижевно признање.

Након награде за савремену књижевност „Липље“, која му је додељена на 23. међународном сајму књига у Бањалуци, ова књига, иначе једно од најпродаванијих Гласникових издања у протеклој години, добила је и награду „Стеван Пешић“, коју додељује Градска библиотека Новог Сада и Савет месне заједнице Ковиљ.

Награда је установљена 1995. у знак сећања на Стевана Пешића (1936–1994), песника, приповедача, есејисту, путописца и драмског писца.

Жири, у саставу Јован Зивлак (председник), Владимир Гвозден и Драган Јовановић Данилов, оценио је да Гаталица као писац заузима посебно место у контексту новијег српског приповедаштва и да, остајући веран фантастичном, у свом 13. роману, Последњи аргонаут, у средиште свог истраживања ставља памћење и сећање.

Александар Гаталица ову књигу сматра својим најактуелнијим романом. У њему главни јунак наједном заборавља читаву своју приватну историју и, у нади да ће пронаћи лек за амнезију, стиже у завод где га доводе на праг потпуног сећања на читаве епохе и све људе који су у њима живели. То читаоце потенцијално води ка фундаменталном питању које поставља ова књига: заборавити све или се сећати свега – шта је веће проклетство?