Налазите се | Гласникова сајамска трибина о феномену глобалне умрежености у Кастелсовом делу

У суботу, 27. октобра, Гласник је у оквиру 63. Међународног београдског сајма књига, организовао и те како занимљиву и актуелну трибину на којој су представљене две књиге Мануела Кастелса, једног од најцитиранијих социолога данашњице и најутицајнијих теоретичара комуникација, информационог друштва и глобализације: МРЕЖЕ РЕВОЛТА И НАДЕ и УСПОН УМРЕЖЕНОГ ДРУШТВА.
О овим књигама и темама које оне обрађују говорили су Славиша Орловић, уредник оба издања, Владе Радуловић, војно-политички аналитичар, Златко Црногорац, извршни директор и арт директор УК Пароброд, и Роберт Чобан, директор „Color Press Grupe“ који је био и модератор ове трибине.
Орловић се осврнуо на значај дела и реноме који Кастел данас ужива у академским оквирима, нагласивши чињеницу да се његове књиге налазе у издавачкој продукцији свих највећих светских издавача научне литературе.
„Издања објављена у Гласнику су стога уједно и потврда тога да је овај издавач актуелан и у глобалним размерама, а његов овогодишњи сајамски слоган ― Отворено, такође говори о томе с колико свести се приступа издавачком послу“, оценио је он.
Уредник Орловић је навео да обе књиге указују на функције друштвене умрежености, а да интернет и друштвене мреже ипак показују да су државе данас у одређеном смислу десуверенизоване.
„Интернет несумњиво има двојаку улогу и могућност употребе, па експанзија могућности које он доноси свакако носи и велике ризике, што значи и потребу развијања свести о томе како се он користи“, упозорио је он.
Радуловић је говорио о вези друштвених мрежа и друштвених покрета, констатујући да Кастелс у свом раду сумира све релеватније покрете који су тако настајали и развијали се, настојећи да покаже да су они заправо били резултат немогућности задовољења основних егзистенцијалних потреба једно великог слоја становништва.
„Он такође указује на то како је долазило до неуспеха и како су се поједини такви покрети гасили“, запазио је он.
Црногорац се осврнуо на домаће прилике и констатовао да друштвене мреже код нас, за разлику од неких других земаља, пре свега представљају врсту савремених исповедаоница и стога својеврсну религијску форму, а не инструмент друштвених промена.
„У Кастелсовим књигама по први пут добијамо адекватну научну евалуацију једне тако велике цивилизацијске промене, као што то актуелна информацијско-технолошка револуција несумњиво јесте“, нагласио је он.
Чобан је подсетио на податке о тренутном стању у свету медија и оглашавања, напоменуши да се око 90 одсто прихода од тзв. дигиталног маркетинга слива у две компаније ― Google и Facebook. Он је, међутим, мишљења да актуелно, дигитално доба, ипак, доноси много тога позитивног и да подстиче људе да се више друже.
Обе књиге Мануела Кастелса указују на феномене глобалне умрежености. УСПОН УМРЕЖЕНОГ ДРУШТВА прва је његова књига из иновативне трилогије која истиче економска и социјална кретања информатичког доба и показује како се умрежено друштво у потпуности издигло, на глобалном нивоу. Књига говори о утицају информатичког доба на све аспекте друштва, укључује анализу о утицају интернета и net-економије, описује убрзавајући темпо иновација и социјалне трансформације. Књига МРЕЖЕ РЕВОЛТА И НАДЕ представља истраживања нових форми друштвених покрета и протеста који се данас јављају у свету, од арапских побуна до покрета индигнада (огорчених) у Шпанији, те од покрета Окупирај Волстрит до друштвених протеста у Турској, Бразилу и другим државама. Реч је о неизоставној књизи за све оне који су заинтересовани за начин на који друштвени покрети комуницирају у умреженом друштву како би схватили промене социјалних вредности које тако настају.