Налазите се | Прeдстављени ОГЛЕДИ О ОДБРАНИ проф. др Јована Бабића

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 13. новембра, прeдстављена је књига ОГЛЕДИ О ОДБРАНИ проф. др Јована Бабића.

На представљању књиге, осим аутора, говорили су проф. др Богољуб Шијаковић, Богословски факултет УБ, др Јован Ћирић, Уставни суд Републике Србије, доц. др Александар Добријевић, Филозофски факултет УБ и уредник проф. др Славиша Орловић.

Орловић се осврнуо на едицију у којој је објављена ова књига (Домети), нагласивши да је реч о делу зрелог и признатог аутора, који је то потврдио и овом књигом проистеклом из рада дугог више од две деценије.

„Он поставља важна питања о човеку и одбрани онога што нема цену, а што Кант назива људским достојанством“, напоменуо је Орловић.

Шијаковић је пажњу фокусирао на структуру и садржај књиге, коју чини 12 огледа уз три додатка, разврстаних у три дела, а који проблематизују теме и питања који су актуелни и, наравно, врло комплексни.

„Ови огледи, осим у теоријском смислу, од користи су и за тзв. прагматику поступања, односно за ваљано одлучивање у ситуацијама комплексног делања“, оценио је Шијаковић, констатујући и то да Бабић у овом делу питање одбране посматра и анализира и као врсту људског права.

Ћирић је из угла правне науке, која је уједно и поље његове стручне експертизе, указао на три теме, према његовом суду посебно важне, које су обрађене у овој књизи - толеранција, суверенитет и светска власт.

„Књига ове теме свакако примарно обрађује из филозофске перспективе, а посебно је важно не заборавити на постојање разлика између нивоа доктрине и праксе код закона“, нагласио је Ћирић.

Добријевић је најпре указао на то да је Јован Бабић, као његов професор и ментор, најзаслужнији због тога што је он одлучио да се посвети области филозофске етике.

„Његова верност овој области очигледна је и у овој књизи, која имплицитно представља и одбрану моралне субјективности, јер се често заборавља колико је она важна, као и то да филозофска перспектива никад не може бити превазиђена, како се данас често погрешно констатује“, запазио је Добријевић.

Бабић се детаљније осврнуо на поједине делове књиге и теме које су остали говорници навели као посебно важне, такође оценивши да субјективност не значи и произвољности и недостатак, а да филозофи могу помоћи појмовној конфузији која је чест случај када се разматрају различите жеље, хтења и могућности, односно оно што јесте и што није реално оствариво.

„За бављење филозофијом неопходно је познавати аргументацију која постоји иза појединачних жеља и намера, не проповедати већ истраживати истину и вредности и бити увек спреман на то да се мора попити своја доза ‘кукуте’“, закључио је Бабић, а затим говорио и о саветима које даје својим студентима који тек почињу да се баве проучавањем филозофије.

У књизи ОГЛЕДИ О ОДБРАНИ даје се пресек рада Јована Бабића на темама из политичке етике, етике међународних односа, етике рата и мира, глобализације и светске власти, о слободи и одговорности, личном и колективном идентитету, толеранцији и злу у нашем времену, приватности и односу средстава и циљева у политичкој и другим облицима људске делатности. Централна тема књиге јесте одбрана, у неким од њених многих разуђених и различитих видова. Разуђеност и разноликост видова одбране одражава величину и сложеност живота, који представља огроман, потенцијално бескрајан простор за настанак, развој и трајање најразличитијих вредности, које све могу постати циљ и предмет одбране.