Налазите се | Представљeна књига О ПОЕЗИЈИ И ПОЕТИЦИ МИЛОСАВА ТЕШИЋА

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 25. септембра, представљeна је књига СТИХ И ПАМЋЕЊЕ О поезији и поетици Милосава Тешића aутора Александрa Јовановићa.

На представљању књиге, објављене у колекцији „Кључ од куће“ уредника Миодрага Раичевића, oсим аутора, говорили су академик Милосав Тешић и извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига Петар В. Арбутина.

Арбутина је напоменуо да је ова књига истовремено и студија о једном од највећих српских живих песника, али и књига која обухвата све оно што његово песништво представља и што је на њега утицало.

„Књига је писана лепим и јасним стилом и представља добар увод у читање Тешићеве поезије“, закључио је Арбутина, који је такође истакао и то да му је трећи део књиге био најзанимљивији и изразио задовољство што је Гласник објавио такву студију о једном од најзначајнијих савремених песника.

Тешић је прочитао неколико својих песама из нове збирке Калопера пера и признао да се нелагодно осећа када треба јавно да говори о свом стваралаштву. Рекао је и да се није мешао у писање књиге, осим што је до извесне мере допринео писању трећег дела, који обухвата његову личну и поетичку биографију.

Јовановић је истакао да од почетка осамдесетих година прошлог века прати Тешићев рад и да ова књига уједно стога представља и одраз својеврсне критичарске оданости његовом стваралаштву и његовој поезији.

„О Тешићу и његовим делима можемо много да говоримо, али је најважније истаћи да се он сваким својим новим делом обнавља, а не понавља, и због тога се можда може назвати и најзначајнијим живим српским песником“, нагласио је Јовановић.

Аутор књиге је, поред увода, своју студију о Тешићевој поезији и поетици поделио у три дела. Књига је допуњена литературом и индексима имена и навођења наслова Тешићевих дела. Истакао је такође и то да је ова књига „врста захвалности и враћања дуга песнику без чијег дела би његов труд имао мање смисла и радости“. Осврнувши се на Тешићеву мајсторску версификацију, Јовановић је констатовао да је Тешић дао лични допринос версификацији, а да су његови стихови лирске формуле.

Академик Милосав Тешић уредник je Речника САНУ, часописа Језик данас и Поетика и један од аутора Речника језика Петра II. Петровића Његоша. Објавио је бројне књиге песама и написао књигу лирско-приповедне прозе Са станишта брезових дедова и књигу Есеји и сличне радње.