Налазите се | Представљена књига СРБИЈА И ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак, 6. новембра, представљена је књига Марка Сладојевића СРБИЈА И ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА.

На представљању књиге, осим аутора, говорили су адвокати Горан Петронијевић и Новак Лукић, као и уредник издања Мијодраг Радојевић.

Радојевић се у уводној речи осврнуо на биографију аутора и важност теме коју обрађује у својој студији, фокусираној на улогу и рад суда који је успостављен на идеји креирања наддржавне институције која је често последња нада појединаца да ће правда бити задовољена.

„Ова књига је водич кроз пресуде Европског суда за људска права, али уједно и незаобилазно штиво за све који прате и анализирају његов рад“, истакао је он.

Лукић је констатовао да је књига намењена стручњацима у области права, али и свима онима којима је потребна алатка за разумевање Европског суда за људска права и онога што се од њега може добити.

„Читајући ову књигу, јасно се може пратити ауторова анализа различитих случајева, јер их он објашњава једноставним језиком и прецизно одговарајући на важне и актуелне теме, желећи тако да читаоце упути у смисао и значај тог суда, што се неретко не разуме на најбољи начин“, казао је он.

Петронијевић је нагласио да није реч о обичној књизи или уџбенику, већ о издавачком подухвату који и онима који нису у директном контакту с овим темама, а желе боље да се упознају с њима, нуди шансу да то и учине.

„Ова књига ће бити озбиљна теоријска потпора за све оне који се баве судовањем на било који начин, а посебно је важна из перспективе нашег законодавства, имајући у виду постојање Европског суда за људска права као својеврсне институције за постизање наднационалне објективности“, напоменуо је он, изразивши наду у то да ће ова књига подстаћи одређене позитивне промене, будући да данас живимо у епохи коју, како је оценио, одликује рецесија права.

Сладојевић је најпре захвалио издавачу, уреднику и говорницима, рекавши да су разлози за писање ове студије, које је трајало око две године, лична заинтересованост да се увиде грешке нашег законодавства према грађанима, али и то што је бављење овом темом доживео као својеврсни патриотски чин који ће допринети развоју наше правне науке.

Она је намењена пре свега судијама, адвокатима, надлежним органима и институцијама, али и грађанима, како би сазнали шта је то што могу да очекују од Европског суда за људска права, али и то да пут до овог суда није лак, како се често мисли“, закључио је он.

Ово дело је такође намењено и државним органима и представницима правосуђа (судијама, тужиоцима и адвокатима), али и студентима и широј јавности, будући да омогућава читаоцима да сазнају ставове Европског суда за људска права о конкретном питању у вези с Конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода, као и да се информишу о пресуди у којој је формулисан овај стандард. Намера аутора била је да помогне свим заинтересованим странама да разумеју материјално право и судску праксу Европског суда за људска права, што би допринело правилнијој примени Конвенције и смањењу броја представки против Републике Србије упућених овом суду. Осим анализе и представљања случајева које је Република Србија изгубила пред Европским судом за људска права, а због кршења једног или више чланова Конвенције, у овој књизи детаљно су објашњени судска пракса и стандарди које овај суд примењује.