Налазите се | У Руском дому представљена књига СТАРА СРБИЈА И АЛБАНИЈА Ивана С. Јастребова

У Руском дому у Београду, у среду 20. фебруара, представљена је књига СТАРА СРБИЈА И АЛБАНИЈА Забелешке с путовања Ивана С. Јастребова.

На представљању књиге, објављене у Гласниковој библиотеци „Саборник“, говорили су Милош Ковић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду, Бошко Сувајџић, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду, Борислав Челиковић, уредник издања, и Петар В. Арбутина, извршни директор Гласниковог Сектора за издавање књига.

Реч је о делу руског дипломате и истраживача који је откривао оно што ми јесмо и на то нам указивао. Ова промоција је организована поводом обележавања 180. годишњице рођења и 125. годишњице смрти Ивана Степановича Јастребова.

Иван Степанович Јастребов (1839–1894) провео је свој радни век на Балкану као дипломатски представник Руске царевине. Дужност руског конзула у европској Турској омогућила је Јастребову, пасионираном истраживачу, да пропутује и упозна Стару Србију, Македонију и Албанију, и да их свестрано изучи. Његово дело Стара Србија и Албанија, које се у овом издању данас први пут интегрално објављује на српском језику, треба посматрати као важан извор за проучавање Подримља у другој половини XIX века, и то у географском, историјском, етнографском и демографском погледу. То су крајеви у којима је неколико векова трајао процес потискивања српског становништва, који је у другој половини ХХ и почетком XXI века окончан његовим потпуним протеривањем.