Налазите се | Представљена књига МИЛОШ МОСКОВЉЕВИЋ: 1884–1969

У Клубу – књижари – галерији Гласник, у уторак 18. септембра, представљена је књига МИЛОШ МОСКОВЉЕВИЋ: 1884–1969 Живот и дело, аутора Момчила Исића.

На представљању књиге, објављене у едицији „Монографије“ Гласникове Правне библиотеке, у саиздаваштву Института за новију историју, ИК Византија и Службеног гласника, осим аутора, говорили су и др Латинка Перовић, др Радмила Радић, рецензенти књиге, и проф. др Јовица Тркуља, уредник издања.

Према речима уредника Тркуље, Исић се у историјској науци посебно афирмисао истраживањима и студијама о српском селу. Овим његовим делом попуњавају се поједине „историјске белине“ у нашој историографији, а оно је посебно важно јер је производ анализе богатих и до сада недовољно познатих података до којих је Исић дошао.

„Књигу краси уравнотежен и објективан приступ и мало је аутора који су с толико љубави и труда радили на некој књизи као што је Исић радио на биографији Милоша Московљевића“, истакао је Тркуља и додао да је ова биографија изузетно дело, у коме има више од 5.000 фуснота и сав неопходни научни апарат.

Према оцени Тркуље, ово је „одлично конципирана књига“, јер говори о Московљевићевом политичком и националном раду и културној делатности, уз много детаља које је Исић пронашао у његовом богатом дневнику.

Латинка Перовић је истакла да је ово трећи пут да промовише ову књигу колеге с којим је годинама радила, а коју најтоплије препоручује. Она је подсетила на то да је Исић у архиву САНУ пронашао Московљевићев дневник, који је анализирао и приредио у пет књига, а током тог рада јавила се и идеја о писању његове биографије, односно књиге која је данас детаљније представљена.

„С обзиром на послове које је Московљевић обављао и положаје које је заузимао у политичком и друштвеном животу Србије и Југославије у периоду дужем од пола века, анализа његовог живота и дела представља важан допринос сагледавању свеукупних прилика у Југославији, посебно у Србији“, оценила је Латинка Перовић, напомињући и то да се у овој књизи говори такође и о изузетно значајном раду Милоша Московљевића у области лингвистике и лексикографије и, с тим у вези, посвећујући посебну пажњу његовом Речнику савременог српскохрватског књижевног језика с језичким саветником, који је он називао својим животним делом.

Радмила Радић је констатовала да се Исић убраја у оне код нас, нажалост, све ређе примере историчара које одликује изузетно познавање архивских фондова, а да је за припрему овог дела и приређивање Московљевићевих дневника било потребно учинити велики интелектуални, али и физички напор.

Исић се најпре осврнуо на своје радове и ток припреме овог дела, али уједно и на бројне занимљиве детаље из животне и радне биографије Милоша Московљевића.

„Реч је о човеку који је изнад свега волео наше село и стога је посебно био заинтересован за покрет – савез земљорадника, који је и у периоду краљевине, пре Другог светског рата, али и након њега, у време комунистичке власти, био један од ретких објективних критичара и опозиционара, због чега је неретко трпела његова политичка, дипломатска, али и академска каријера“, истакао је аутор.

Монографију МИЛОШ МОСКОВЉЕВИЋ: 1884–1969 – Живот и дело, уз увод у коме су приказани његово порекло, детињство и школовање, чине три основна дела: „Политички и национални рад“, „Културна, просветна и научна делатност“ и „Приватни живот“ Милоша Московљевића. Реч је о периоду у коме је Србија прво оснажила своју државност успешно окончаним балканским ратовима, затим огромном жртвом у Првом светском рату, потом омогућила стварање Краљевине СХС/Југославије и поднела највећи терет током њеног опстајања, да би жртвом у Другом светском рату допринела победи над окупатором, а касније и у изградњи социјалистичке Југославије.

Др Момчило Исић (1952) наш је угледни историчар и научни саветник у Институту за новију историју. Афирмисао се, између осталог, радовима и студијама о сељаштву и школству у Србији, о положају жене у Србији, о Сретену Вукосављевићу и СПЦ.