Налазите се | Нова престижна књижевна награда за Гласник!

Добитник Награде „Исидора Секулић“ за 2018. jeсте Александар Гаталица за роман Последњи аргонаут, oбјављен минуле године у Службеном гласнику: Добитнику је награда уручена у среду, 5. јуна, на свечаности организованој у Свечаној сали Скупштине града Београда.

Одлуку од добитнику донео је жири у саставу: проф. др Александар Јерков (председник жирија), проф. др Љиљана Марковић и проф. др Радован Кнежевић (чланови), који је од пристигле 73 књиге одабрао пет наслова за ужи избор. Овом наградом, која је установљена 1967, а први пут додељена 1968, награђује се књижевно дело из књижевних жанрова којима се бавила Исидора Секулић, а које је написано на српском језику и објављено у Србији током претходне године. Награду, која се састоји од плакете, повеље и новчаног износа, додељује београдска општина Савски венац, а повод за њено установљење јесте чињеница да је Исидора Секулић живела и стварала на територији ове општине.

Роман Последњи аргонаут припреман је четири године и прати главног јунака који упада у различита стања свести, у којима му опскурни лекари помажу да поврати своје сећање. То читаоце води фундаменталном питању које се поставља у књизи: Заборавити све или се сећати свега – шта је веће проклетство? Награда „Исидора Секулић“ је ново у низу признања за ову књигу, којој су већ додељене награда за савремену књижевност „Липље“ на 23. међународном сајму књига у Бањалуци и Награда „Стеван Пешић“ Градске библиотеке Новог Сада и Савета месне заједнице Ковиљ.